Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGD’s pakken reguliere toezicht weer op

Vanwege de coronacrisis is het toezicht op de kinderopvang de afgelopen periode anders verlopen. De GGD’en pakken het reguliere toezicht op de dagopvang en gastouderopvang nu geleidelijk weer op. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?
© metamorworks / stock.adobe.com

Dkinderdagopvang en de gastouderopvang zijn weer geopend sinds maandag 8 februari. Dat betekent dat de GGD’s weer het gebruikelijke reguliere toezicht gaan houden. 

Het uitgangspunt voor alle onderzoeken is dat het toezicht op afstand plaatsvindt. Dit tenzij de toezichthouder locatiebezoek noodzakelijk vindt voor een onderbouwd oordeel over de kwaliteit of bij zorgen over de fysieke en emotionele veiligheid. Bij de afweging neemt de toezichthouder het belang van de volksgezondheid en de risico’s voor de eigen gezondheid mee.

‘Vinger aan de pols’

Bij de bso, waar momenteel alleen noodopvang mogelijk is, houden de GGD’en toezicht door ‘Vinger aan de pols’ en ‘signaalgestuurd toezicht’. Als er zorgen zijn over de kwaliteit of de organisatie van een bso noodopvang, kan de toezichthouder een onderzoek starten.  

Voor alle kinderopvangoorzieningen en de noodopvang van de bso gelden de reguliere kwaliteitseisen van de Wko. Een uitzondering hierop geldt voor het opvangen van kinderen van de BSO noodopvang bij een andere BSO locatie van de houder. Dit staat op de website van Rijksoverheid 

Lees hier meer over het toezicht op de kinderopvang (KDV, BSO en GO) door de GGD.

De GGD maakt bij het toezicht op de kinderopvang steeds meer gebruik van beeldbellen. Dat is gebonden aan een aantal voorwaarden. Zo mogen er geen opnamen worden bewaard zonder toestemming van de ouders en zijn WhatsApp en Facebook Messenger taboe. En pm’ers hoeven hun persoonlijke telefoonnummer niet te geven. Lees hier het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.