Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezond aan het werk met de fitcoach

Alle locaties van kinderopvangorganisatie Humankind hebben een eigen fitcoach. Zij zijn getraind om medewerkers te ondersteunen en te adviseren bij het omgaan met fysieke belasting.
iStock

Werken in de kinderopvang kan fysiek zwaar zijn. Om medewerker daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen, worden bij Humanitas fitcoaches ingezet. ‘Zij zijn speciaal getraind om collega’s te ondersteunen bij het omgaan met fysieke belasting. Daarnaast hebben ze een rol bij het vergroten van de bewustwording. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies en denken mee.’

‘Spreek elkaar aan’

‘Het werkt twee kanten op: denk met elkaar mee en spreek elkaar aan. Daarnaast komt het thema ook regelmatig terug in het werkoverleg’, vertellen Kerty Jacobs (adviseur Mens & Ontwikkeling) en locatiemanager en aandachtsfunctionaris ergonomie Petra Domhof van Humankind. Beiden zijn betrokken bij de landelijke werkgroep ergo/fitcoach van Humankind.

Humankind

Humankind (voorheen Kinderopvang Humanitas) heeft 471 locaties in Nederland, waar bijna 3.000 medewerkers werken. Dagelijks gaan ruim 23.000 kinderen naar de locaties voor dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang.

Gezond aan het werk

Naast de inzet van fitcoaches heeft Humankind een online platform voor medewerkers, Groei. Eén van de thema’s op dat platform is ‘Gezond aan het werk’. Medewerkers vinden hier informatie maar kunnen ook op elkaar reageren. Behalve aandacht voor de pedagogisch professionals die vooral werkzaam zijn op de groep, is er ook aandacht  voor kantoormedewerkers. Zo is er dit jaar de training ‘Blijf fit achter je computer!’ georganiseerd.

Verzuim

Petra en Kerty zijn ervan overtuigd dat lichamelijke belasting vanwege het werk vrijwel nooit (meer) een reden is voor verzuim onder medewerkers. Petra: ‘Ik merk dat er de laatste tijd sprake is van een nieuwe visie ten aanzien van bewegen. Belasten op zich hoeft geen probleem te zijn, als je het maar op de juiste manier doet. Zorg voor afwisselende bewegingen, zoals zitten, lopen en staan, en doe het niet te lang achter elkaar. Belasting mag er zijn, het gaat erom hoe je het doet. Niet bewegen is veel slechter voor je.’

Lees het volledige artikel over de fitcoaches op Kinderopvang-Werkt.nl >>

In het afgelopen oktober-nummer van Kinderopvang stond een artikel met tips voor gezond werken. Hoe doe je dat? En hoe ondersteun je medewerkers daarbij? Lees het premium-artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.