Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezinnen met Wlz-indicatie wél recht op kinderopvangtoeslag

De Verzamelwet kinderopvang wordt op vijf punten aangepast. De meeste wijzigingen gaan in per 1 januari 2021. Een belangrijke wijziging is dat gezinnen waarvan een ouder werkt en de andere ouder een permanente indicatie heeft vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) recht krijgen op kinderopvangtoeslag.
Afbeelding van thedanw via Pixabay

De hierboven genoemde wijziging gaat in per 1 januari 2021. Met deze wijziging hoeven deze ouders dus geen beroep meer te doen op Sociaal Medische Indicatie (SMI) bij gemeenten. Het SMI-budget dat gemeenten krijgen blijft wel gelijk, wat goed nieuws is voor ouders die nog wel een beroep moeten doen op SMI.

Dit meldt Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang, BOinK.

Tijdelijke Wlz-indicatie

Gezinnen waarvan de ene ouder werkt en de andere ouder een tijdelijke Wlz-indicatie heeft krijgen per 1 januari 2023 recht op kinderopvangtoeslag. Tot die tijd is het verzoek aan gemeenten om gezinnen waarin ouders een tijdelijke Wlz-indicatie hebben te blijven ondersteunen door middel van SMI.

Uitbreiding werkloosheidstermijn zwangeren

Een andere wijziging betreft het uitbreiden van de werkloosheidstermijn van de kinderopvangtoeslag voor zwangere vrouwen. Ouders hebben als zij hun baan verliezen nog drie maanden recht op kinderopvangtoeslag. Dit geeft tijd om een nieuwe baan te zoeken, zonder dat zij het recht op kinderopvangtoeslag verliezen. Zwangere vrouwen mogen in de periode rond de bevalling niet werken en kunnen daardoor niet (volledig) gebruik maken van deze periode. De werkloosheidstermijn van de kinderopvangtoeslag wordt voor deze vrouwen verlengd met de periode dat zij niet mogen werken.

Lees meer over de wijzigingen in de Verzamelwet kinderopvang>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.