Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Gevolgen lood in drinkwater bij kinderopvang niet meetbaar’

Ook bij een kinderopvanglocatie in Groningen werd lood aangetroffen in het drinkwater. ‘Die is hoger dan de norm, maar nog altijd laag’, zegt Martin Eggens, toxicoloog bij de GGD. De impact op kinderen die water uit de leidingen hebben gedronken is niet meetbaar, stelt hij.
AdobeStock

In het water van kinderdagverblijf Kastanjeplein in het centrum van de stad Groningen werd onlangs te veel lood aangetroffen. ‘Wij zijn erg geschrokken van deze uitslag’, staat in een mail die de overkoepelende organisatie SKSG stuurde aan ouders, meldt RTV Noord.

13 microgram

Er werd een waarde gemeten van 13 microgram per liter. De Europese norm is 10 microgram per liter. Dat terwijl SKSG na een renovatie in 2012 communiceerde dat alle leidingen loodvrij waren.

Toxicoloog GGD

Toxicoloog Martin Eggens stelt dat de hoeveelheid lood die is gemeten bij de kinderopvang weliswaar hoger is dan de norm, maar nog altijd laag. ‘Dit heeft niet veel impact. Maar iedere blootstelling aan lood levert een gezondheidsrisico, dus hebben we liever dat kinderen geen water meer drinken uit de kraan die het betreft.’

Impact niet meetbaar

De impact op kinderen die het water uit de leidingen hebben gedronken is volgens Eggens niet meetbaar. ‘Het drinken van water uit loden waterleidingen heeft IQ-verlies tot gevolg, maar de ontwikkeling van IQ is van veel meer factoren afhankelijk. Het zal niet zo zijn dat kinderen nu opeens geen universitaire studie meer kunnen doen.’

Gezondheidsrisico

Toch is volgens de GGD en Gezondheidsraad 5 microgram al gevaarlijk voor de gezondheid bij jonge kinderen, stelde de GGD nadat er lood in drinkwater bij Amsterdamse kinderdagverblijven werd gevonden.

Jonge kinderen

De GGD: ‘Lood is vooral een risico voor jonge kinderen. Als jonge kinderen lood binnenkrijgen, heeft dat gevolgen voor hun hersenen. Die ontwikkelen zich dan minder goed. Hierdoor krijgen deze kinderen een iets lager IQ. Het is daarom belangrijk dat kinderen tot 8 jaar zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen. Want ook baby’s in de buik kunnen lood binnenkrijgen, via hun moeder.’

Reactie SKSG

Hannah Waley, woordvoerder van SKSG, zegt tegen RTV Noord: ‘De gemeten waarde is licht verhoogd. Dat geeft het vermoeden van een stukje loden leiding dat naar de bovenverdieping loopt. Deze leiding is aangesloten op een keukenkraan, toiletten en kraantjes voor het handen wassen. Het gaat om een klein stukje leiding, maar wij gaan de volledige leiding vervangen.’

Met spoed

SKSG heeft zelf onderzoek laten uitvoeren naar de leidingen. ‘Dat hebben wij gedaan naar aanleiding van eerdere berichten in de media. SKSG heeft in totaal 72 locaties in Groningen en in Westerkwartier. Bij alle locaties die voor 1965 zijn gebouwd, wordt onderzoek gedaan, maar ik heb nog geen informatie over de andere onderzoeken. Het is wel zo dat wij daar, nu dit bekend is, met extra grote spoed achteraan gaan.’

Leidingen vervangen

Na het bekend worden van de uitslag heeft SKSG direct aan aantal drinkwaterleidingen buiten gebruik gesteld. De leidingen in het pand worden tijdens de voorjaarsvakantie volledig vervangen.

Bron: rtvnoord.nl

1 REACTIE

  1. Vreemd dat kinderdagverblijven een stukje van de verantwoordelijkheid bij een gemeente of huurbaas neerleggen als het gaat om veilig drinkwater. Stel je koopt brood bij een bakker waarin gif blijkt te zitten, dan stap je toch ook over naar een andere bakker of je koopt ander brood dat wel gezond is. Je gaat die verantwoordelijkheid ook niet bij een bakker neerleggen. Oftewel laat die leidingen vervangen door nieuwe en los het probleem zelf op ! Het gaat om de belangrijkste basis van voeding, schoon drinkwater.
    Als ouder zou ik dat ook eisen bij de kinderopvang organisatie, waar je kind water drinkt, en niet bij de eigenaar van het pand.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.