Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geld voor verandering loopbaan nu beschikbaar

Het geld dat minister Asscher met het sectorplan kinderopvang uit heeft getrokken, is beschikbaar voor kinderopvangorganisaties (onder de cao Kinderopvang). Dat meldt FCB in haar nieuwsbrief. Met het geld kunnen kinderopvangmedewerkers zich laten omscholen of een mobiliteitstraject volgen om ontslag en thuis zitten in de toekomst te voorkomen.
Geld voor verandering loopbaan nu beschikbaar
Foto: ANP

Hoewel het diepste dal achter de kinderopvangsector lijkt te liggen, is er nog altijd sprake van een overschot van pedagogisch medewerkers en toekomstig pm’ers die nu nog op de opleiding zitten. Om die reden heeft minister Asscher voor de kinderopvang, net als voor andere sectoren, geld beschikbaar gesteld waarmee werknemers kunnen anticiperen op verschuivingen in de arbeidsmarkt. In totaal geeft minister Asscher 600 miljoen euro uit voor alle sectoren die in de knel zitten.

Voorlichting en omscholing

Daarvan komt er 17 miljoen euro beschikbaar voor de branches kinderopvang, jeugdzorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Dit geld wordt verdeeld over de branches. De kinderopvang kan met dit geld onder andere driehonderd werknemers naar ander werk begeleiden, 150 pedagogisch medewerkers naar werk in Duitsland begeleiden en duizend werknemers voorlichten over scholing en meer kansen op werk.

Lees hier wat de kinderbranche precies kan doen met het geld van minister Asscher.

Regionale bijeenkomsten

FCB, dienstverlener in arbeidsmarktvraagstukken, voert de plannen uit. Het beschikbare geld is verdeeld in een deel voor loopbaanadvies en voor (om)scholing. In de eerste categorie organiseert FCB bijvoorbeeld vijftig regionale bijeenkomsten om werknemers te inspireren over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. 750 medewerkers kunnen in gesprek gaan met een loopbaancoach en voor driehonderd medewerkers die hun baan (dreigen te) verliezen, is er groepsgewijze en individuele begeleiding naar het zoeken van een nieuwe baan. Opvallend is ook de 100 procent vergoeding voor pedagogisch medewerkers die ervoor kiezen te gaan werken in de Duitse kinderopvang.

Omscholing

Daarnaast is er voor vijfhonderd medewerkers scholingsbudget beschikbaar om vaardigheden op het gebied van samenwerking met het onderwijs, maar ook interactie, te verbeteren. Nog eens 150 medewerkers die naar een andere branche over willen stappen, krijgen de mogelijkheid om een omscholingstraject te volgen. De meeste trajecten worden voor het grootste deel gefinancierd, maar een eigen bijdrage van de werkgever is bijna altijd noodzakelijk.

Inhoud aanvragen

Het is niet zo dat aanvragen op volgorde van binnenkomst worden behandeld. FCB heeft op de website per regeling aangegeven aan welke eisen een aanvraag moet voldoen. Het ministerie laat FCB de aanvragen ook toetsen op inhoudelijke gronden. Voegt een aanvraag iets toe aan het toekomstperspectief van organisatie en/of medewerkers? Is er sprake van innovatie? Zijn ze gericht op scholing voor morgen en overmorgen? Dat zijn punten waar FCB op gaat letten bij een aanvraag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.