Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV: werkgevers blijven buiten schot

FNV: werkgevers blijven buiten schot

De FNV vindt dat de bezuinigingen op de kinderopvang wel heel eenzijdig bij de ouders worden neergelegd. Werkgevers blijven buiten schot. Zij betalen slechts een vijfde van de kosten kinderopvang.

De FNV pleit ervoor om de werkgeversbijdrage direct te verhogen zodat werkgevers een derde van de kosten gaan betalen, zoals is afgesproken bij de invoering van de Wet kinderopvang. Dat levert volgens de vakbond het kabinet voldoende op om een groot deel van de bezuinigingen, die nu voor rekening van de ouders komen, te laten vervallen. ‘Ouders zijn de afgelopen jaren al meer dan voldoende gekort.’

Afspraken gemaakt
Voor invoering van de Wet kinderopvang werden door sociale partners afspraken gemaakt over betaling van de kinderopvang via de cao voor de eigen werknemers. Na invoering van de wet is de overheid voor alle ouders gaan meebetalen. Afgesproken was wel dat werkgevers gezamenlijk een derde (een zesde per ouder) van de werkelijke kosten zouden betalen.

Buiten schot
Het blijft de FNV verbazen dat de werkgevers bij de bezuinigingen op de kinderopvang buiten schot blijven. ‘Werkgevers die in de cao een regeling hadden, zijn sinds de invoering van de collectieve werkgeversbijdrage in 2007 flink minder gaan betalen voor de kinderopvang. Bovendien zijn alle werkgevers in 2007 gecompenseerd voor de collectieve werkgeversbijdrage door verlaging van de vennootschapsbelasting.’
(bron: Personeelsnet)

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.