Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Financiële situatie kinderopvang licht verslechterd

Financiële situatie kinderopvang licht verslechterd

De ondernemers in de kinderopvang stonden er in 2009 iets slechter voor dan het jaar daarvoor. Toch blijft een overgroot deel van hen investeren in hun onderneming of stichting. Dit blijkt uit het Sectorrapport Kinderopvang 2010 dat werd gepresenteerd op het Jaarcongres van het Waarborgfonds Kinderopvang.

Ondanks de sombere vooruitzichten was er in de sector in 2009 nog sprake van groei, zij het wel dat de groei niet meer zo groot was als daarvoor. De omzet is met 13 procent gestegen, er zijn 303 nieuwe ondernemingen gestart en er zijn slechts 5 organisaties failliet gegaan. Vorig jaar heeft 80 procent van de ondernemers geïnvesteerd voor een gemiddeld bedrag van € 284.000,-. Er werd voornamelijk geïnvesteerd in gebouwen, materialen, buitenruimte en opleidingen voor personeel.

Sombere verwachtingen
Driekwart van de ondernemers verwacht dat in 2011 de winst gelijk zal blijven of zal dalen. Als het gaat om de omzet, schat ongeveer een derde geen veranderingen, een derde een krimp en eenderde verwacht groei van de omzet. Ondanks de sombere verwachtingen gaat toch 71 procent investeren in 2011. Zestig procent zal investeren in uitbreiding of kwaliteit.
De gemiddelde solvabiliteit (het vermogen om aan langlopende verplichtingen te voldoen) lag in 2009 op 19,5, dat is 2,7 procentpunt lager dan 2008. Ook de rendabiliteit (de verhouding tussen resultaat en de omzet ) is in 2009 lager uitgekomen; 2,3 ten opzichte van 4,2 in 2008. Overigens vindt het Waarborgfonds deze cijfers acceptabel voor de sector kinderopvang.

Ouderperspectief
In het sectorrapport is ook gekeken naar het perspectief van ouders. Geconcludeerd wordt dat ouders bij de keuze voor een kinderdagverblijf vooral kijken naar de afstand tot het werk en de sfeer. Kosten spelen geen grote rol bij de keuze voor een kinderdagverblijf. Bij de gebruikers van kinderopvang blijkt dat wanneer ouders meer dan € 50 per kind per maand meer moeten gaan betalen, vijftig procent overweegt om korter te gaan werken. Het overstappen naar informele kinderopvang is ook een optie. Omgekeerd, als ouders een hogere tegemoetkoming van de overheid krijgen, blijken ze niet meer te gaan werken, maar informele opvang om te zetten in formele opvang.

Het Sectorrapport Kinderopvang 2010 is te bestellen bij het Waarborgfonds Kinderopvang

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.