Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer legt Van Nieuwenhuizen vuur aan de schenen

Het ging er fel aan toe tijdens het debat in de Tweede Kamer over het stintverbod. Minister Cora van Nieuwenhuizen kreeg pittige vragen voor de kiezen, maar bleef vooral ‘een koele beroepspolitica’. Het debat wordt dinsdag 6 november hervat.

‘Het is een puinhoop op het ministerie. Het is gênant hoe er met de informatievoorziening is om gegaan. Ik weet niet meer wie ik moet geloven. We zijn klaar met deze vreselijke slechte soap.’ Met deze harde kritiek van PVV’er Roy van Aalst begon het debat in de Tweede Kamer op donderdagavond 1 november.

Inspectie

Een ander Kamerlid noemt het optreden van de inspectie, en specifiek het toelaten van de stint om deze vervolgens jarenlang niet meer te controleren ‘opnieuw problematisch’. Minister Cora van Nieuwenhuizen kreeg tijdens het debat onder meer de vraag of het klopt dat er geen toezicht was op een vervoersmiddel waarin tien kinderen mogen worden vervoerd. Zij beaamde dat.

Oplossingen

Onder andere SP en PvdA vinden dat er moet worden gezocht naar oplossingen voor de kinderopvang, nu de stints van de weg zijn gehaald. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk: ‘Er is een stevig besluit genomen, maar dat moet niet leiden tot onveilige situaties met vervangend vervoer. Kinderen gaan nu aan een touwtje achter elkaar aan in plaats van met de stint.’

Prangende vraag

De prangende vraag voor de kinderopvangsector blijft: komt de stint nog terug de weg op? De minister geeft aan dat zij eerst de resultaten van het TNO-onderzoek afwacht, dat rond de jaarwisseling af moet zijn. Brancheorganisatie Kinderopvang en BOinK stuurden eerder al een brandbrief met de vraag of het onderzoek versneld kan worden. Volgens hun en de experts van de Technische Universiteit in Eindhoven is het mogelijk om het TNO onderzoek in een maand tot vijf weken af te ronden.

Felix Rottenberg

Donderdagavond schoof BK-voorzitter Felix Rottenberg aan bij talkshow Pauw. Hij was samen met woordvoerder René Loman aanwezig bij het debat en noemde Van Nieuwenhuizen ‘een echte beroepspolitica’, die heel koel bleef terwijl het debat over heftige materie gaat. ‘Het rare is nu: de stint staat aan de kant. De minister zegt: verkeersveiligheid is mijn grootste prioriteit. Maar de verkeersveiligheid voor kinderen op dit moment is echt in gevaar.’

Kostenplaatje

Maar wat kost het verbeteren van de stint nu eigenlijk? Rottenberg: ‘Wij hebben berekend dat de vier aanpassingen om de stint te verbeteren ruim genomen 850 euro exclusief btw kosten per stint. Het kost vier tot zes uur om de stint weer bedrijfsklaar te maken.’ De verbeteringen die toegepast zouden moeten worden, na onderzoek door TU Eindhoven, zijn: een noodstop, waarmee de stint in één keer stilgezet kan worden. Kinderen kunnen daar niet bij. Een extra handrem. Een sensor onder de staplaat, zodat de stint automatisch stopt zodra iemand eraf stapt. En extra software bij de gashendel, zodat de motor niet op hol kan slaan.

Ongemak

Loman reageert: ‘Van Nieuwenhuizen leek zich niet te realiseren dat duizenden medewerkers in de kinderopvang elke dag ongemak ervaren van het stintverbod. We hopen dat het debat volgende week met name over de oplossingsrichting gaat en het tempo van het onderzoek. Dat is in het belang van de sector. Die wil weer aan het werk, en nu is het wachten, wachten, wachten.’

Financiële problemen

Op verzoek van de PvdA gaat de minister bij gemeenten navragen of er kinderdagverblijven zijn die in financiële problemen zijn gekomen nu de stint niet meer mag worden gebruikt, meldt RTL Nieuws.

Bekijk hier de aflevering van Pauw terug >>


Ook de rechter besloot dat het stintverbod voorlopig blijft gelden. Dat werd bekend tijdens de uitspraak in het kort geding, waarbij een kinderopvangondernemer tegenover minister Cora van Nieuwenhuizen stond. Een hoger beroep is niet mogelijk. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.