Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandbrief: ‘Verbeterde Stint moet snel terug op de weg’

Frida Noordzij
In een ‘brandbrief’ roepen Branchevereniging Kinderopvang en ouderbelangenvereniging BOinK het ministerie op om tempo te maken met het TNO-onderzoek naar de Stint. De partijen hopen dat met een verbeterde Stint het schorsingsbesluit op verantwoorde wijze wordt opgeheven.

In de Tweede Kamer vindt donderdag 1 november om 18.00 uur algemeen overleg plaats over de schorsing van de elektrische bolderkar Stint. De Technische Universiteit van Eindhoven heeft samen met een groep experts drie concrete technische verbeteringen ontwikkeld. Met de brandbrief willen BK en BOinK ingaan op de mogelijkheden om op korte termijn de Stint te verbeteren, met als doel de schorsing op de kortst mogelijke termijn te heffen.

Begrip

De partijen geven aan begrip te hebben voor het besluit van de minister in de zin dat zij geen verdere risico’s wil nemen, zolang niet duidelijk is of deze wel veilig is. ‘Helaas is de keerzijde van dit besluit dat de omstandigheden waaronder het vervoer met jonge kinderen nu plaats vindt niet veiliger maar juist onveiliger zijn geworden’, schrijven de partijen.

Kern

De kern van de gezamenlijke oproep van BK en BOinK luidt als volgt:

  • Bespoedig het TNO-onderzoek in het belang van gehele sector, inclusief ouders die wachten op duidelijkheid. Zorgvuldigheid staat voorop, maar tijd vormt inmiddels een bottleneck. Verzoek is om het TNO-onderzoek binnen enkele weken af te ronden.
  • Neem daarbij direct het verbeterplan van technische deskundigen mee. Dit omvat drie concrete verbeteringen om de Stint veiliger te maken.
  • Doel van alle betrokken is en blijft: veilig, verantwoord en efficiënt vervoer van kinderen. Dat is nodig, want in de praktijk blijkt helaas dat de terugkeer naar lopen, fietsen, elektrische bakfietsen en busjes in veel gevallen onveiliger en veel duurder is.
  • Deze oproep is bedoeld om – liefst al rond de jaarwisseling – in gezamenlijkheid te komen tot een hernieuwde toelating verbeterde versie van de Stint, inclusief technische aanpassingen en eventuele randvoorwaarden bij gebruik.

Reactie BK

Brancheorganisatie Kinderopvang: ‘Voor alle duidelijkheid: het is geen appèl om de oude stint – zoals deze sinds 1 oktober is geschorst – ongewijzigd toe te laten. Inzet is een technisch verbeterde versie, waarna het schorsingsbesluit op onderbouwde en verantwoorde wijze is op te heffen. En bovendien een aangepaste Stint, waar gebruikers, ouders en kinderen (weer) vertrouwen in kunnen hebben.’

Lees hier de brandbrief BK en BOinK >>

Brief BMK

Ook de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang heeft een brief gestuurd aan de Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. Na het verbod heeft zij onderzoek gedaan onder haar leden naar de consequenties. ‘De Stints werden met name ingezet voor de buitenschoolse opvang (bso). (…) Een aanzienlijk deel van de BMK-leden geeft aan dat het verbod hen voor problemen stelt en dat de situatie niet lang kan voortduren. (…) Ouders vinden de nu gebruikte alternatieven niet veilig of goed genoeg. Het wandelen met kinderen langs soms drukke wegen wordt als risicovol gezien, en ouders hebben regelmatig geen vertrouwen in de veiligheid van taxivervoer als alternatief. (…) Vele organisaties zijn momenteel per dag honderden euro’s kwijt aan alternatief vervoer. Dit loopt op tot vele honderden tot duizenden euro’s per week. Een aantal organisaties heeft dan ook besloten om hun oudercommissies te laten weten dat een prijsstijging onvermijdelijk is.’ De BMK dringt aan op meer duidelijkheid op de korte termijn over de Stint en om te bekijken op welke wijze de maatschappelijke kosten kunnen worden verdeeld.

Lees hier de brief van BMK >>

Bekijk hier de uitspraak in het kort geding over de Stint. Donderdagavond 1 november om 18.00 uur vindt Algemeen Overleg plaats in de Tweede Kamer. Wij blijven updates geven op onze website.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.