Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extreme hitte: tips voor de kinderopvang

Het is zover: de hittegolf, die wel een week kan gaan duren, is van start. Tijd om kinderen én jezelf te beschermen tegen de zon en hitte. Hoe doe je dat het beste? Het RIVM en BOinK geven tips.
hittegolf-tips-voor-de-kinderopvang
Foto: ANP

Met hete dagen, die komende week zelfs kunnen oplopen tot 37 graden, is het van het grootste belang om adequaat te handelen om de veiligheid en de gezondheid van kinderen te waarborgen. Hoe doe je dat? BOinK deelt tips.

Gevaar voor kinderen

BOinK: ‘Zeer hoge temperaturen zoals tijdens een hittegolf, kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen. Vooral voor baby’s omdat die nog niet in staat zijn hun eigen lichaamstemperatuur te reguleren. Maar ook oudere kinderen zijn kwetsbaar omdat zij niet altijd zelf actie ondernemen als ze het warm hebben. Heel belangrijk dus dat kinderdagverblijven, bso’s, gastouders en peuterspeelzalen zijn voorbereid op hitte.’

Hitteprotocol

Belangrijk is om als kinderopvangorganisatie of gastouderopvang een hitteprotocol te hebben, waarin beschreven staat welke stappen worden ondernomen bij (extreme) hitte.

Een kinderopvangorganisatie is verplicht om de hitte in en buiten het pand in kaart te brengen en eventuele maatregelen te nemen. Hoe warm (hoeveel graden) mag het op een kinderopvanglocatie zijn? De norm is (in de zomer) maximaal 25 graden in de slaapkamers en maximaal 27 graden in de groepsruimten. Het risico tijdens hitte bij jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat kinderen niet te warm gekleed zijn, niet verbranden, meer drinken en rustiger aan doen. Welke concrete acties (pedagogsich) medewerkers daavoor moeten nemen kunnen in het hitteprotocol worden opgenomen.

Tips RIVM

Het RIVM heeft enkele tips opgesteld voor de kinderopvang om warmte-overlast te beperken, onder andere:

  • Bied de kinderen vaak te drinken aan, bij voorkeur water. Het is belangrijk om te drinken vóórdat de kinderen dorst krijgen. Houd daarom in de gaten of de kinderen voldoende drinken.
  • Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten, pas het spel aan. Zoek daarbij een koele plek op, in of rond het gebouw. Soms is het binnen prettiger vertoeven dan buiten.

Het RIVM geeft in deze brochure tips voor het opstellen van een hitteprotocol (richtlijn voor het binnen- en buitenmilieu van de kinderopvanglocatie).

Sluiten bij hitte?

Mogen kinderdagverblijven en bso’s vanwege de hitte sluiten?

BOinK: ‘Nee, dat mag niet zomaar. De organisatie moet advies vragen aan de oudercommissie over de openingstijden. Bij het geven van advies moet de veiligheid en gezondheid van de kinderen leidend zijn. De oudercommissie kan de organisatie adviseren airco/ventilatoren/andere verkoelende maatregelen te  nemen of aan te schaffen in plaats van de deuren te sluiten. De organisatie mag het advies van de oc alleen naast zich neerleggen als het kan aantonen dat het advies niet in het belang van de organisatie is.’

Langetermijnoplossing

Is er niet direct een toereikende oplossing mogelijk en is sluiting tijdens warme dagen de enige oplossing, dan is het belangrijk dat de oudercommissie op zeer korte termijn met de organisatie afspraken maakt over langetermijnoplossingen.

Zonbescherming

Voor kinderen kan uv-straling uit zonlicht nare gevolgen hebben; hun huidcellen zijn extra kwetsbaar. Daarom is juist voor kinderen bescherming tegen de zon zo belangrijk.

Het RIVM geeft tips en aandachtspunten voor zonbescherming. Het motto is: bescherming tegen de zon is eenvoudig door te ‘smeren, kleren, weren’:

  • Houd kinderen tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon.
  • Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.
  • Laat kinderen niet te lang in hun blootje of zwemkleding lopen. Trek ze op tijd een T-shirtje aan of laat het kind uv-werende kleding dragen. Een petje of zonnehoed helpt om hoofd en gezicht te beschermen.
  • Stel richtlijnen op voor het insmeren met zonnebrandcrème. Het adviesis: Smeer het kind een halfuur voordat het naar buiten gaat in met een zonnebrandcrème met beschermingsfactor SPF 30 of hoger. Herhaal het insmeren elke twee uur, of vaker bij sterke transpiratie of na zwemmen, spelen met water en afdrogen. Vraag ouders op zomerse dagen hun kind thuis al in te smeren.
  • Zorg voor schaduwplekken waar kinderen buiten spelen.
  • Leg kinderen uit waarom ze beschermd moeten worden tegen de zon.
  • Laat kinderen zien hoe ouders/verzorgers omgaan met zonbescherming. Geef ze het goede voorbeeld.
  • Betrek ook de ouders erbij. Idealiter voeren zij thuis hetzelfde gedrag uit, zodat kinderen niet beter weten dan zich te beschermen tegen de zon.

Op gezondekinderopvang.nl staat meer informatie over zonbescherming, waaronder 4 pijlers om met huidbescherming aan de slag te gaan.

De Zonnetjesweek van het Huidfonds groeide in twee jaar uit tot een preventieweek waar dit jaar ruim 1.600 kinderopvanglocaties, peuterspeelzalen en gastouders aan meededen. Wij spraken met Jantine van ’t Klooster, directeur-bestuurder van het Huidfonds, over het belang van zonbescherming bij jonge kinderen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.