Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra geld voor klassenassistenten

Er komt extra geld voor klassenassistenten op scholen. Ook krijgen scholen extra middelen voor meer conciërges en het verbeteren van de ICT-vaardigheden van hun docenten.
Extra geld voor klassenassistenten
Foto: ANP

Steeds meer pedagogisch medewerkers die nauw samenwerken met het onderwijs maken ook uren in de klas. Zij ondersteunen de leerkracht in de uren dat er geen buitenschoolse opvang is. Zo nemen veel pm’ers de rol van de klassenassistent een beetje over.

Werkdruk leraren

De ministers Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs meldden de investering in extra klassenassistenten in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen moeten ertoe leiden dat de werkdruk voor leraren op basisscholen, in het voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs wordt verlaagd.

Zomerscholen

De onderwijsinstellingen krijgen vanaf volgend jaar elk jaar 325 miljoen extra. Behalve voor ‘meer en betere handen in de klas’, is dat geld bedoeld ter preventie van zittenblijven. Geld komt er bijvoorbeeld voor zomerscholen en schakelklassen.

Structurele bijdrage

Bussemaker en Dekker werken in hun brief de afspraken uit die het kabinet in oktober over onderwijs maakte met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. In totaal is er vanaf volgend jaar 600 miljoen euro structureel extra beschikbaar voor onderwijs.

Hoogbegaafde kinderen

Zoals al bekend was, blijven schoolboeken gratis (dat kost het kabinet volgend jaar 247 miljoen). Verder is er vanaf 2016 50 miljoen extra voor passend onderwijs. Dat is deels (21 miljoen) om een bezuiniging terug te draaien en deels (29 miljoen) bedoeld voor extra steun aan hoogbegaafde kinderen en voor kinderen die moeilijk meekomen. Dekker komt daarmee tegemoet aan een in de Kamer aangenomen motie van de VVD.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.