Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra aandacht voor pesten deze week

Het is deze week (tot en met vrijdag 26 september) de Week tegen het pesten. De themaweek werd ooit bedacht door Centrum School en Veiligheid/Pestweb, het Ministerie van Onderwijs en het Vlaams Netwerk Kies kleur tegen pesten. De week richt zich vooral op het onderwijs, maar ook bso's kunnen meedoen.
Extra aandacht voor pesten deze week
Foto: ANP Xtra

Het thema is jaar ‘Horen, zien en Speak Up’. Kortom: maak pesten bespreekbaar. Word je gepest, pest je zelf of zie je het om je heen gebeuren? Dan moet je je er niet voor schamen, maar er juist over praten en voor anderen opkomen. Dat hopen de initiatiefnemers met deze week te bereiken. De themaweek vindt ieder jaar in september plaats. Dat is gekozen met het oog op de eerste periode na de zomervakantie. Groepen en klassen worden dan nog gevormd en wie daar welke rol in speelt, moet vaak nog worden bepaald.

Anti-pestprogramma

Basisscholen moeten vanaf volgend schooljaar verplicht met een anti-pestprogramma werken. Eerst was er nog sprake van dat dit een erkend anti-pestprogramma zou zijn, maar de Tweede Kamer vindt nu toch dat scholen zelf een effectieve aanpak tegen pesten mogen uitzoeken. De PO-Raad en VO-Raad zijn hier verheugd over omdat scholen verschillen en zij nu de ruimte hebben om pesten aan te pakken op een manier die aansluit bij de visie van de school.

Er bestaan veel methodes die pesten aanpakken. De Commissie anti-pestprogramma’s onderzocht 61 methodes: 9 daarvan werden officieel goedgekeurd en van 4 verwacht de commissie dat ze op termijn worden goedgekeurd. Nieuwsgierig welke programma’s dit zijn? Lees meer.

Kindermishandeling

Later in het jaar, van 17 t/m 22 november, wordt de Week van Kinderen Veilig georganiseerd door de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik. De week is een maatschappelijk appèl om iedere vorm van kindermishandeling te voorkomen of te stoppen met hulp en inzet van iedereen. De PO-Raad vindt het belangrijk dat naast pesten ook altijd bredere aandacht is voor de sociale veiligheid van kinderen. Zij steunt daarom niet alleen de Week tegen het pesten, maar ook de Week van Kinderen Veilig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.