Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese jeugdprofessionals in actie tegen Early Life Stress

Professionals uit de jeugdgezondheidszorg uit twaalf Europese landen bundelen hun krachten bij de aanpak van chronische stress bij opgroeiende kinderen (Early Life Stress).
iStock

In een gezamenlijke verklaring laten ze weten dat zij er alles aan zullen doen om Early Life Stress bij kinderen te voorkomen, signaleren en terug te dringen.

De jeugdgezondheidsprofessionals, allen verbonden aan de European Union for School and University Health and Medicine (EUSUHM), komen op woensdag 11 september samen op het Rotterdamse Congres ‘Changing contexts: influencing youth and their surroundings’ . Daar beloven zij zich sterk te maken voor de aanpak van Early Life Stress bij kinderen en jongeren van 0-24 jaar door:

  • de vroegtijdige signalering van Early Life Stress;
  • het voorkomen van Early Life Stress door ouders sensitief te leren opvoeden;
  • het vergroten van de veerkracht en het herstellingsvermogen bij kinderen;
  • de lobby om Early Life Stress op de nationale agenda van alle Europese landen te krijgen.

Actiepunten Nederland

In Nederland gaan de beroepsverenigingen AJN Jeugdartsen Nederland, de V&VN Verpleegkundigen en Verzorgenden en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid met de beloften aan de slag. Primaire actiepunten zijn daarbij:

  • Het onderwerp Early Life Stress bespreekbaar maken binnen de eigen organisatie in gesprekken met ouders, kinderen en jongeren.
  • Het programma Voorzorg en Stevig Ouderschap in alle gemeenten (landelijk), beschikbaar krijgen.
  • Activiteiten vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sprot en het landelijk actieprogramma Kansrijke Start stimuleren.
  • Zorgen dat expertise van jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen ook voor adolescenten boven 18 jaar beschikbaar is. 

Langdurige stress schadelijk

In de verklaring staat dat, hoewel stress functioneel en zelfs nodig is voor de groei en ontwikkeling van kinderen, chronische stress erg schadelijk is voor opgroeiende kinderen. Kinderen die langdurig worden blootgesteld aan stress lopen een groter risico op fysieke en psychische klachten in hun latere leven.

Factoren die volgens de chronische stress bij kinderen veroorzaken zijn kindermishandeling, verwaarlozing, slechte voeding en armoede, lichamelijk en psychische ziekten bij ouders, afwezigheid op school en pesten. Druk om te presteren en sociale media veroorzaken in toenemende mate stress bij jongvolwassenen.

In hoeverre deze factoren invloed hebben op kinderen hangt volgens de professionals onder meer af van de mate waarin het kind wordt blootgesteld aan de stressveroorzakers (1), de sociale omgeving en het opvoedkundig vermogen van de ouders en verzorgers (2) en de veerkracht van het kind (3). Het beïnvloeden van al deze factoren vormt een belangrijke uitdaging voor de jeugdgezondheidszorg om chronische stress te voorkomen en terug te dringen, schrijven de professionals in de verklaring. Zij onderstrepen het belang hiervan voor de gehele maatschappij.

The 2019 Rotterdam EUSUHM Declaration on youth health care in Europe>>

Bron: AJN Jeugdartsen Nederland, www.eusuhm.orgwww.eusuhm2019.com


EUSUHM verbindt kennis en mensen in de preventieve zorg voor jeugd om samen Kartrekker van het thema Early Life Stress in Nederland is het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) het innovatie- en kenniscentrum voor de JGZ-sector: www.ncj.nl/themadossiers/earlylifestress.


Chronische stress in de kindertijd kan op latere leeftijd gezondheidsproblemen veroorzaken. Dat blijkt uit literatuuronderzoek van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en de Universiteit van Maastricht. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.