Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Enquête uurprijzen 2024: ‘Verhoging kinderopvangtoeslag noodzakelijk’

Een verhoging van de kinderopvangtoeslag is noodzakelijk, omdat anders de netto kosten voor ouders opnieuw hoger zijn dan recordjaar 2023. Dat zegt Jeroen Pernot, die kinderopvangorganisaties en gastouders oproept om (anoniem) een enquête in te vullen over de prijsstijging kinderopvang 2024.
geld groeien kinderopvang
Nattanan Kanchanaprat/Pixabay

Het ‘definitieve’ Besluit kinderopvangtoeslag 2024 werd halverwege oktober 2023 gepubliceerd. Definitief tussen aanhalingstekens; er loopt nog een motie om de maximum uurtarieven verder te verhogen om kosten voor ouders te beperken.

Kinderopvang duurder voor ouders

Jeroen Pernot van Nettobijdrage.nl voelt de bui al hangen: hij vreest dat, net als voor 2023 oorspronkelijk werd berekend, de maximum uurtarieven van de overheid en de uurprijzen die de kinderopvangsector rekent weer mijlenver uit elkaar komen te liggen. Met zijn bedrijf deed hij in 2022 onderzoek naar de tariefstelling en werden de uitkomsten gerelateerd aan de netto kosten van de kinderopvang. ‘Het onderzoek was alarmerend, omdat de kinderopvang netto honderden tot duizenden euro’s duurder werd voor ouders in 2023. Uiteindelijk heeft de politiek onder druk besloten de kinderopvangtoeslag iets te verhogen, met 104 miljoen euro.’

Verhoging kinderopvangtoeslag ‘noodzakelijk’

‘Ook dit jaar is er weer onduidelijkheid over de kinderopvangtoeslag’, stelt Pernot. ‘Terwijl alle kinderopvangorganisaties in november hun uurprijzen voor 2024 bekend moeten maken is de definitieve kinderopvangtoeslag nog onbekend. De Tweede Kamer wil deze namelijk verhogen met 435 miljoen euro. De definitieve stemdatum is nog onbekend.’ Middels een nieuw onderzoek wil Pernot aan de politiek kenbaar maken dat een verhoging van de kinderopvangtoeslag noodzakelijk is, omdat anders de netto kosten voor ouders weer hoger zullen zijn dan het recordjaar 2023.

Enquête

Voor dit onderzoek zijn de voorgenomen prijsstijgingen van kinderopvangorganisaties, gastouders en gastouderbureaus nodig, die (anoniem) ingevuld kunnen worden in de enquête prijsstijging 2024. Invullen kan tot donderdag 26 oktober 2023.

Waarom deelnemen?

Pernot noemt drie redenen waarom het invullen van de enquête van belang is voor de sector:

  1. Stemming Tweede Kamer

De Tweede Kamer wil de kinderopvangtoeslag (KOT) verhogen naar € 10,11 (kinderdagverblijven), € 9,00 (buitenschoolse opvang) en € 7,43 tot € 7,32 voor de gastouderopvang, maar moet hierover nog stemmen. De resultaten van het onderzoek geeft de Eerste en Tweede Kamer de benodigde achtergronden om een goed besluit te nemen (=verhogen). Wij mailen alle Tweede en Eerste Kamerleden over de resultaten in relatie tot de netto kosten van ouders. ‘De Kamer wenst dat 80 procent van de kinderopvang op of onder het maximum uurtarief zit qua prijsstelling. Laten we hen de informatie geven om hieraan te voldoen.’

  1. Persbericht over de uitslag van de enquête

Nettobijdrage.nl zal een persbericht uitbrengen naar de landelijke media met de uitslagen van de enquête in relatie tot de netto kosten van ouders. ‘Gezien de enorme belangstelling van vorig jaar verwachten we ook dit jaar weer enorme aandacht in de pers en daarmee de druk te verhogen op de politiek om de KOT 2024 te verhogen.’

  1. Krijg toegang tot de resultaten en alle nettoprijzen

Deelnemers aan de enquête kunnen aangeven dat zij toegang willen tot de enquêteresultaten. Dit geeft hen inzicht in de ontwikkeling van de tarieven in de kinderopvang. Daarnaast krijgen zij gratis toegang tot de management module en de oudercommissie module, waarmee men inzicht krijgt in de netto gevolgen voor klanten bij tariefsverhoging van zowel de officiële KOT-verhoging als bij het voorstel van de Tweede Kamer. 

1 REACTIE

  1. En ook bij deze voorstellen worden de verschillen tussen een kinderdagverblijf en gastouderopvang steeds groter (€2,79 tussen de KOT voor een kinderdagverblijf en de KOT voor de gastouderopvang), terwijl de regelgeving alleen maar toeneemt. En waarom die onduidigheid bij de gastouderopvang van € 7,43 tot € 7,32?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.