Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De (waarschijnlijk) definitieve uurtarieven 2024 zijn bekend

Het definitieve Besluit kinderopvangtoeslag 2024 is gepubliceerd. In dit besluit zijn de maximum uurtarieven en de toetsingsinkomens voor 2024 vastgesteld. Er zijn geen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit. Wel loopt er nog een motie om de maximumuurprijzen verder te verhogen om kosten voor ouders te beperken.
Beeld: AdobeStock

Het definitieve besluit kun je hier lezen. De maximale uurtarieven voor 2024 worden met 6,01 procent geïndexeerd. De uurtarieven* zijn als volgt:

Opvangsoort 2023 2024 Verhoging
Dagopvang € 9,12 € 9,65 € 0,53
Buitenschoolse opvang € 7,85 € 8,30 € 0,45
Gastouderopvang € 6,85 € 7,24 € 0,39

Motie verhoging kinderopvangtoeslag aangenomen

Of dit de definitieve uurprijzen zijn is echter nog de vraag. Een Kamermeerderheid heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een motie aangenomen van GroenLinks en ChristenUnie om mensen met kinderen te ondersteunen. Het maximumuurtarief waarover je kinderopvangtoeslag krijgt, gaat omhoog, staat in de motie. Inmiddels is die verhoging verwerkt in amendementen op de begroting. In de Eerste Kamer is er echter nog geen meerderheid en ook is nog niet duidelijk tot welke maximumuurprijzen voor de verschillende opvangsoorten dat zou leiden.

Tarieven vaststellen op basis van bovenstaande uurprijzen

Let op: het doel van het extra verhogen van de tarieven is om de lage en middeninkomens te ondersteunen. Dit door het gat tussen het toeslagtarief en de werkelijke tarieven te dichten. De BK en BMK benadrukken daarom dat het níet de bedoeling is dat de prijzen extra worden verhoogd vanwege deze tegemoetkoming. Zij adviseren daarom om het traject met de oudercommissies te doorlopen op basis van bovenstaande tarieven uit het definitieve besluit.

*De oplettende lezer zal gemerkt hebben dat de verhoging in de tabel niet gelijk is aan 6,01%. Bijvoorbeeld: het uurtarief van de dagopvang was in 2023 € 9,12. Als je daar 6,01% bij optelt, kom je uit op € 9,67. In de tabel staat echter een prijs van € 9,65 genoemd. Een verschil van € 0,02 dus. De uurtarieven worden dus met 6,01 % geïndexeerd voordat er per uur € 0,02 wordt gekort. Met die € 0,02 betalen met name de ouders van kinderen die gebruik maken van het KDV en BSO mee aan het verbetertraject gastouderopvang in 2024. 

Bronnen: BK, BMK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.