Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diplomalijst voor beroepskwalificatie gastouder uitgebreid met 26 diploma’s

De lijst met opleidingen die kwalificeren voor het beroep van gastouder is uitgebreid en geactualiseerd. In totaal zijn er 26 diploma’s aan de Wko-diplomalijst toegevoegd. Branchepartijen pleiten voor een jaarlijkse update van de diplomalijst. Bekijk de vernieuwde diplomalijst.
diplomalijst-voor-beroepskwalificatie-gastouder-uitgebreid-met-26-diplomas
Robert Kneschke / Fotolia

Het uitbreiden en actualiseren van de diplomalijst is goed nieuws voor de gastouderopvang: de nieuwe lijst bevordert de instroom van gastouders en maakt een aanvraag erkenning beroepskwalificatie voor de opleidingen die zijn toegevoegd aan de lijst overbodig, omdat deze nu in de lijst voorkomen. De vernieuwde diplomalijst geldt per 1 januari 2023, is te lezen in de Staatscourant.

Wettelijke kwaliteitseis

De lijst opleidingen in de Regeling Wet kinderopvang is – als wettelijke kwaliteitseis – altijd leidend voor gastouders; ook gastouders in loondienst moeten hieraan voldoen, melden Stichting Nysa en Brancheorganisatie Kinderopvang die zich hard hebben gemaakt voor een update van de gedateerde diplomalijst. ‘In het voorjaar van 2023 willen we verder met SZW in gesprek gaan over de lijst van nieuwe opleidingen die nog niet in de Regeling opgenomen zijn. Daarnaast pleiten wij voor een jaarlijks een update van de diplomalijst.

Welke opleidingen kwalificeren voor het beroep van gastouder?

Er zijn verschillende mbo- en hbo-opleidingen toegevoegd die per 1 januari 2023 kwalificeren voor het beroep van gastouder. Bekijk deze diploma’s hier. Op de website van DUO is het mogelijk om een diplomacheck te doen. Daar staat de huidige lijst (daterend van 2016) met diploma’s die kwalificeren voor het beroep van gastouder, de nieuwe diploma’s worden per 1 januari 2023 toegevoegd aan deze lijst. Bekijk de diplomalijst die geldt sinds april 2016 (per 1 januari 2023 zal deze link verwijzen naar de meest actuele diplomalijst).

Erkenning beroepskwalificatie

Wil jij aan het werk als gastouder maar komt jouw diploma niet voor op de lijst? Dan is het alsnog mogelijk een erkenning beroepskwalificatie aan te vragen. Daar zijn kosten aan verbonden. Meer informatie daarover is te vinden op de website van DUO, klik hier.

Het leek erop dat het dit jaar niet meer zou gebeuren, maar het kabinet heeft toch besloten om de maximum uurprijs voor 2023 met 0,94 procent éxtra te verhogen voor alle vormen van kinderopvang. ‘Kinderopvang moet toegankelijk en betaalbaar blijven’, zegt minister Karien van Gennip (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.