Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Diplomalijst kinderopvang uitgebreid met zes opleidingen

De diplomalijst voor pedagogisch medewerkers. beleidsmedewerkers en coaches, gastouders in loondienst en de bemiddelingsmedewerker wordt uitgebreid met in totaal zes diploma’s. Dit is een van de drie maatregelen om kwalificatie-eisen voor kinderopvangprofessionals te verruimen.
diploma
Fotolia

Dit besluit nam het OAK, Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang. De andere maatregelen zijn een uitbreiding van de overgangsregeling voor pedagogisch medewerkers met werkervaring in de buurlanden en houders die nu ook voor zichzelf een gelijkstellingsverzoek kunnen indienen.

Diplomalijst pm’ers

Voor pedagogisch medewerkers in de dagopvang en buitenschoolse opvang wordt de diplomalijst aangevuld met het diploma Psychologie met een specialisatie gericht op kinderen, jeugd en/of onderwijs en de diploma Sociaal Dienstverlener (niveau 3). Voor bso-medewerkers komt daar nog bij de diploma’s Sport en bewegingsleider (niveau 4), Kultureel Werk (hbo-bachelor), Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie (hbo-bachelor) en Bewegingsagogie/Psychomotorische Therapie (hbo-bachelor).

Pedagogisch beleidsmedewerker/Coach

Voor de Pedagogisch Beleidsmedewerker en de Pedagogisch Coach zijn vijf diploma’s toegevoegd aan de lijst. Dit zijn: Toegepaste psychologie (hbo-bachelor), Psychologie (hbo-bachelor) en ook specifiek de afstudeerrichting Ontwikkelingspsychologie van deze opleiding (wo-bachelor), Special Educational Needs (hbo-master) en Leraar Speciaal Onderwijs (hbo-master).

Gastouderopvang

Voor de gastouders in loondienst volstaan nu ook de diploma’s Sport en bewegingsleider (niveau 4) en Kultureel Werk. Voor bemiddelingsmedewerkers van gastouderbureaus worden dezelfde twee diploma’s toegevoegd aan de lijst én het diploma Psychologie met een specialisatie gericht op kinderen, jeugd en/of onderwijs (hbo-niveau). De redenen voor het toevoegen van juist deze opleidingen verschillen: soms is de schrijfwijze van de opleiding veranderd, maar er kan ook een inhoudelijk argument voor zijn.

In het buitenland gewerkt

In de tijd dat er minder banen waren in de kinderopvang, besloten sommige pm’ers te gaan werken over de grens: vaak in België, soms in Duitsland. Daar was namelijk juist een tekort aan personeel. Het OAK heeft besloten dat de overgangsregeling voor vervallen diploma’s ook voor hen geldt. Dat betekent dat ze toch onder de overgangsregeling vallen, als ze natuurlijk wel voldoen aan andere voorwaarden. Zij hoeven in zo’n geval geen individuele gelijkstelling aan te vragen.

Houders gelijkstelling

Het laatste besluit is dat houders nu ook voor zichzelf een gelijkstelling kunnen aanvragen. Tot nu toe konden ze dit alleen doen als werkgever voor een werknemer. Als houder van een organisatie heb je geen arbeidsovereenkomst waardoor het indienen van een verzoek volgens de regels onmogelijk was. Dit is nu uit de regels gehaald waardoor houders bijvoorbeeld een gelijkstelling kunnen aanvragen voor de functie van pedagogisch medewerker, de pedagogisch beleidsmedewerker, de pedagogisch coach (of een combinatie van die twee) en de bemiddelingsmedewerker.

Alle besluiten van het OAK worden verwerkt in de eerstvolgende cao-wijziging. Lees meer op de website kinderopvang-werkt.nl

Er is in de kinderopvang soms sprake van enige spraakverwarring: je hebt de pedagogisch beleidsmedewerker en de pedagogisch coach. Is dat één en dezelfde of juist niet? Veel kiezen ervoor om de functies te combineren, maar is dat logisch met zo’n verschillend profiel? En wat schrijft de wet IKK eigenlijk voor? Lees meer in dit (PREMIUM-artikel)

6 REACTIES

  1. Wow, ik ben totaal verbaasd. Ik ben er al tijdje uit maar denk over herintreden.
    Dat is dus geen optie betreffende dagopvang kinderdagverblijven. Mijn hele 4 jaar studeren is dus….en dat ik er dan lang uit ben werkt natuurlijk ook niet mee.
    Gelijkstelling lees ik is afgewezen.
    Raar juist nu er zo een tekort is in de kinderopvang.
    En zoals gezegd de Hbo j was een gedegen opleiding.
    Weet iemand of er aanvullende cursussen zijn die gedaan kunnen worden om met deze opleiding als basis toch weer te kunnen herintreden?
    Dacht dat ik een goede opleiding had maar blijkbaar ineens niets meer waard.
    Alle tips zijn welkom.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik verbaas me erover dat ik ondanks mijn HBO-J opleiding, 37 jaar ervaring met kinderen in diverse settingen en een aanvullende managementopleiding met 13 jaar ervaring in coachend leidinggeven, toch nog onvoldoende gekwalificeerd ben om de functie van pedagogisch coach te mogen vervullen. Een gelijkstelling is afgewezen door het FCB zonder aan te geven op welke gronden het verzoek is afgewezen.
    De HBO-J was een gedegen opleiding met veel aandacht voor theoretische vakkennis m.b.t. tot kinderen en jeugdigen, aangevuld met diverse praktijkgerichte vakken. Onbegrijpelijk dat ik met deze opleiding en jarenlange ervaring maar voor een beperkt aantal functies binnen de kinderopvang in aanmerking kom. Terwijl dit voor SPH en HBO Pedagogiek (de opvolgers van HBO-J) heel anders ligt.
    Een gemiste kans ook dat er geen waarde wordt gehecht aan ervaring en alleen gekeken wordt naar de erkende diploma’s van de lijst.

  4. Ik snap niets meer van de maatschappij.
    Overal moeten we diploma’s voor hebben. Dit komt voort uit wantrouw, zo zijn we allemaal ingedekt. Wat een trieste maatschappij. Op deze manier vertrouwd niemand de ander meer, triest!!!
    Net alsof je door een diploma kunt aantonen dat je het kan, geknipt bent voor het vak. Terwijl dit juist vanuit het hart moet komen. Met mensen omgaan, zorg, kinderopvang, jeugd, alles moet vanuit het hart komen
    En niet zoals deze rare maatschappij vanuit het hoofd.
    Er zijn niet voor niets zoveel mensen de weg kwijt. De maatschappij wordt steeds harder, jammer!!
    Een angstige maatschappij, terwijl we alles zelf creëeren!!!
    We moeten weer leren vertrouwen in elkaar. Dat is toch veel mooier!!!
    Groetjes Annemarie

  5. Hallo, Ik werk al meer dan 30 jaar in de kinderopvang en krijg onlangs te horen dat mijn HBO-J diploma “verouderd” is….
    Ik zou graag willen weten wat hier de beweegreden van is en hoe kan dit ingaan tegen een officieel besluit van Ministerie van Onderwijs dat HBO-J de “voorloper” is van de SPH en ook als zodanig beschouwd mag worden??
    Ik heb altijd graag gewerkt in deze branche maar ben nu min of meer genoodzaakt eruit te stappen omdat mijn diploma niet meer toereikend is.
    Ook voelt het als een soort van leeftijds-discriminatie…
    Hadden jullie met die modernisering niet kunnen wachten totdat de mensen met HBO-J met pensioen waren?

    Graag jullie reactie! En aanbevelingen voor mij wat nu te doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.