Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inzet van pedagogisch medewerkers op de basisschool; btw belast of niet?

Onze btw-adviseur Arjan van der Bok begeleidde onlangs een kinderopvangorganisatie bij een bezwaarprocedure voor de btw. Deze bezwaarprocedure had een verrassend mooie uitkomst!

Vroegschoolse educatie op de basisschool

Basisscholen bieden vroegschoolse educatie aan. Dit gebeurt aan kinderen met een taalachterstand.

Om leerlingen een goede landing te geven binnen het basisonderwijs, maken scholen daarbij soms bewust gebruik van pedagogisch medewerkers die in dienst zijn van een kinderopvangorganisatie.

Is er sprake van btw-heffing?

Belangrijk is twee verschillende situaties te onderkennen:
1. De kinderopvangorganisatie stelt tegen vergoeding personeel ter beschikking aan de basisschool (ook wel genoemd “detacheren” of “uitlenen”); of
2. De kinderopvangorganisatie verricht haar diensten tegen vergoeding op grond van een dienstverleningsovereenkomst die voor de btw niet kwalificeert als het ter beschikking stellen van personeel.
In situatie 1. is al snel sprake van btw-heffing. Voor kinderopvangorganisaties geldt een btw-vrijstelling voor specifiek kinderopvangactiviteiten. Het ter beschikking stellen van pedagogisch medewerkers is van deze btw-vrijstelling uitgesloten omdat het geen kinderopvangactiviteit is. In deze situatie moet de kinderopvangstelling dus btw in rekening brengen aan de school.

Maar nu situatie 2, hoe zit dat? Als adviseurs van Van Ree Finance Consultants raakten we betrokken bij een interessante discussie tussen een kinderopvangorganisatie en de Belastingdienst. De kinderopvangorganisatie maakte vervolgens op ons advies tijdig bezwaar tegen de op aangifte afgedragen btw.

Welke btw-vrijstelling is van toepassing?

Wij namen twee verschillende standpunten in:
1. Er is sprake van een btw-vrijgestelde dienst op grond van de sociaal-culturele vrijstelling; of
2. Er is sprake van het verzorgen van algemeen vormend onderwijs dat deelt in de onderwijsvrijstelling.
Vervolgens is er langdurig en uitgebreid afstemming geweest met de Belastingdienst. De Belastingdienst deelde onze mening dat de inzet van de pedagogisch medewerkers op basis van een dienstverleningsovereenkomst niet belast zou moeten worden met btw. Maar op basis van welke btwvrijstelling dan?

Belangrijk detail: de sociaal-culturele vrijstelling heeft pas werking na een door de Belastingdienst afgegeven beschikking en heeft geen terugwerkende kracht. Dit in tegenstelling tot de onderwijsvrijstelling die reeds van rechtswege van toepassing is.

Wij hebben ons ingezet voor de toepassing van de onderwijsvrijstelling. Met succes, de Belastingdienst heeft het door ons ingediende bezwaarschrift gevolgd en geoordeeld dat de onderwijsvrijstelling van toepassing was. De inzet van de pedagogisch medewerkers voor vroegschoolse educatie was aan te merken als btw-vrijgesteld algemeen vormend
onderwijs. Dit resulteerde in een aanzienlijk btwteruggave!

Voor u als kinderopvangorganisatie belangrijke tips

  • Denk als partijen voorafgaand aan het sluiten van een overeenkomst goed na over de btw-gevolgen.
  • Mogelijk kan eenvoudig een detacheringsovereenkomst worden omgezet in een dienstverleningsovereenkomst. Voor de btw een wereld van verschil!
  • Draagt u nu btw af over de inzet van uw pedagogisch medewerkers voor vroegschoolse educatie? Neem dan contact met ons op om te beoordelen of er voor u ook een btw-teruggave in het verschiet ligt!

Behoefte aan meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact op met onze btwadviseur Arjan van der Bok. U kunt hem bereiken via avdbok@vanreefc.nl, per telefoon 0343-415940 of 06-46290033. Wellicht ligt er voor u ook een btwteruggave in het verschiet!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.