Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De stap naar leiderschap: van pedagogisch medewerker naar manager kinderopvang

Hoe maak je als pedagogisch medewerker in de kinderopvang de stap naar het management? Welke uitdagingen ga je tegemoet, wat vraagt dit van je leiderschap en welke skills heb je daarbij nodig? We gaan in gesprek met Jeannette van der Burg en Susanne Kok, twee docenten van de opleidingen Manager kinderopvang bij Avans+, en Denise Boskers, deelneemster van de opleiding Manager kinderopvang (basis). Ze geven je handvatten en vertellen wat deze opleidingen voor jou zouden kunnen betekenen. Zowel Jeannette als Susanne staan, naast hun docentschap bij Avans+, nog midden in de operatie binnen de kinderopvang en het onderwijs. Jeannette als clustermanager van Junis kinderopvang en Susanne als locatiemanager/directeur bij de Lowys Porquinstichting (LPS). Denise is werkzaam als pedagogisch medewerker bij UN1EK.

De beste leiders, creëren nieuwe leiders

Wat is de essentie van goed leiderschap en hoe bereik je dat? Jeannette: ‘Alles valt of staat met verbinding en communicatie. Ik geloof erin dat de beste leiders nieuwe leiders creëren. Je moet jezelf overbodig kunnen maken. Binnen de module Teamontwikkeling gaan we dieper in op groepsdynamieken en onderstromen. Dit brengen we in kaart middels een organogram/sociogram. Zo weet je waar de individuele én de gezamenlijke krachten en kansen binnen je team liggen. Vanuit daar kun je dan met rol- en taakverdeling aan de slag en kun je mensen laten doen waar ze goed in zijn.’

‘Communicatie is inderdaad ontzettend belangrijk. Het aansturen van een team vraagt echt andere vaardigheden en inzichten van je dan dat je gewend bent in je rol als pedagogisch medewerker. Je moet binding houden met zowel medewerkers als je eigen leidinggevende. ‘Zo heb je te maken met de verwachtingen van het team wat je aanstuurt en met de wensen van de directie en strategische doelen die je allen sluitend moet weten te maken.’ vult Susanne aan.

Denise onderschrijft dit: ‘Het meest waardevolle wat ik meegenomen heb uit de opleiding is dat het als manager een uitdaging is om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Er speelt onder de oppervlakte vaak veel meer dan waarvan ik voordat ik aan de opleiding begon afwist.’

Van operatie naar leiderschap: hoe doe je dat?

Dat resulteert in de grote vraag: hoe kom je tot deze verbinding in een nieuwe rolverdeling? Want je gaat ineens vanuit je operationele rol op de vloer naar het aansturen van je oud-collega’s. Jeannette en Susanne delen de goede tip: zorg dat je jezelf goed kent, weet wat je leiderschapsstijl is, wees jezelf bewust van je sterke kanten en je valkuilen en leer deze zo optimaal mogelijk in te zetten. Hoe je dat doet? Dat leer je tijdens onze opleidingen.

Jeannette: ‘Belangrijk is dat je tijdens de opleiding aan de slag gaat met zelfreflectie en uitzoomt naar het grotere geheel. Zo kijk je naar wie je zelf bent, wie de anderen zijn (binnen je team) en hoe je met ieders kwaliteiten kan sturen op de inhoud. Bedrijfsvoering en processen zijn vaak nog totaal nieuw voor je als je aan de opleiding begint. Zeker met alle regelgeving binnen de kinderopvang biedt de module Bedrijfsvoering en kwaliteitsmanagement in de kinderopvang een mooie basis om je hier wegwijs in te maken. Naast de plenaire bijeenkomsten werken we ook heel sterk in leerteams. Je leert dus niet alleen van mij als docent maar juist het onderling uitwisselen, sparren en reflecteren draagt bij aan de brede ontwikkeling van jouw leiderschap. Want wat je collega tegenkomt in zijn of haar organisatie kan voor jou ook nog wel eens heel waardevol en leerzaam zijn’.
Susanne onderschrijft dit en voegt toe dat de opleiding een moment van reflectie biedt. Susanne: ‘Het mooie van een opleiding is dat je uit de drukte van de dag gehaald wordt. Zo krijg je de tijd om eens vanuit de helikopterview te kijken naar waar je staat. Waar wringt het misschien nog en sluit hetgeen wat je dagelijks doet (nog) aan op de visie van je organisatie? Vanuit reflectie daarop kun je kijken naar hoe je dit sluitend zou kunnen krijgen’.

Denise geeft aan dat ze die reflectie herkent. Denise: ‘Door de opleiding krijg ik meer zelfvertrouwen op de werkvloer. Ik zie een verdieping in wat ik aan het doen ben en kan beter analyseren wat verbeterkansen zijn en dat is echt een aanvulling op mijn werk als pedagogisch medewerker.’

Zelf aan de slag met jouw leiderschap?

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe je samen met Avans+ de stap naar leiderschap binnen de kinderopvang kan zetten? Bekijk dan onze opleidingen binnen de kinderopvang of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. We denken graag met je mee.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.