Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De 3F-taaleis: waar moet je aan voldoen en hoe toon je dat aan?

Werk je als pedagogisch medewerker in de kinderopvang? Dan moet je per 1 januari 2025 beschikken over taalniveau 3F voor Mondelinge taalvaardigheid, dat bestaat uit de onderdelen Spreken, Luisteren en Gesprekken voeren. Wanneer voldoe je aan de 3F-taaleis en hoe toon je dit aan? Daarover zijn nu concrete afspraken gemaakt door branchepartijen.
de-3f-taaleis-waar-moet-je-aan-voldoen-en-hoe-toon-je-dat-aan
christianchan / stock.adobe.com

Dat meldt de BMK.

Wat houdt de 3F-taaleis precies in? Waar moet je precies aan voldoen en hoe toon je dat aan? Het is tijd voor eenduidige informatie over deze IKK-taaleis, die per 1 januari 2025 geldt voor alle pedagogisch medewerkers in de kinderdagopvang, bso en peuteropvang. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) schreef het document ‘De taaleis in de kinderopvang. Aantoonbaarheidseisen taaleis IKK en taaleis VE’, dat inhoudelijk werd afgestemd met de BMK, de ministeries van SZW en OCW, de MBO Raad, CNV, FNV en het OAK.

Hoofdregel

Vanaf 1 januari 2025 geldt één hoofdregel voor de taaleis IKK, VE én de diploma’s voor (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker: pedagogisch medewerkers hebben gemiddeld een 5,5 of hoger behaald voor de drie deelvaardigheden Spreken, Gesprekken voeren en Luisteren én minimaal een 5,0 hebben behaald voor elke afzonderlijke deelvaardigheid. Bijvoorbeeld: als voor twee deelvaardigheden een 5,0 is behaald, kan dat gecompenseerd worden met een 6,5 of hoger voor de derde deelvaardigheid.

Overgangsregeling

Belangrijk om te weten is dat er per 1 januari 2025 diploma’s gaan afvallen die nu nog wél aantonen dat de gediplomeerde taalniveau 3F beheerst, zoals havo, vhbo en mbo4 van vóór uitstroomjaar 2014- 2015. Of ook het vwo-diploma als bewijs vervalt is op dit moment nog niet duidelijk. Maar goed nieuws: pedagogisch medewerkers die vóór 1 januari 2025 werkzaam zijn in de kinderopvang en op basis van de dan nog geldende eisen voldoen aan de taaleis IKK, voldoen ook na 1 januari 2025 aan de taaleis. Ook wanneer zij wisselen van werkgever.

Taaleis voorschoolse educatie

Om te kunnen werken op een groep met voorschoolse educatie (VE) moet ook aan taalniveau 3F worden voldaan. Niet alleen voor Mondelinge taalvaardigheid, maar ook voor Lezen. De taaleis VE voor medewerkers op een VE-groep is geleidelijk ingevoerd en geldt per 1 augustus 2019 voor alle pedagogisch medewerkers in de VE.

De 3F-taaleis vormt voor sommige studenten een flink struikelblok in de opleiding tot pedagogisch medewerker. Maar hoe zit het met de huidige kinderopvangmedewerkers die nog niet aan deze taaleis voldoen? ‘Voor een groep zeer ervaren pedagogisch professionals voelt de taaleis als een strop om de nek’, zegt Anja Hol, adviseur en oud-bestuurder kinderopvang. Lees dit premiumartikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.