Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coronacrisis vergroot kloof tussen kinderen met gezonde en ongezonde leefstijl

Een groot deel van de kinderen is sinds de coronapandemie ongezonder gaan leven, blijkt uit onderzoek door kinderartsen van het Maastricht UMC+. Kinderarts Anita Vreugdenhil pleit voor een landelijke aanpak om de leefstijl van kinderen te verbeteren.
coronacrisis-vergroot-kloof-tussen-kinderen-met-gezonde-en-ongezonde-leefstijl
Pavla Zakova / stock.adobe.com

Vreugdenhil en haar collega’s (ook van andere ziekenhuizen) doen sinds de eerste lockdown in maart 2020 onderzoek naar de leefstijl van kinderen in de zogeheten COLC-studie (COVID-19, Obesity and Lifestyle in Children). Op verschillende momenten tijdens de coronacrisis vulden kinderen en ouders uit het hele land vragenlijsten in. Daarbij werd onder meer gekeken naar voedingspatroon, hoeveelheid beweging, gewichtstoename, slaapgedrag en deelname aan online beweegactiviteiten.

Resultaten

Uit de eerste onderzoeksresultaten in september bleek al dat een groot deel van de kinderen sinds de coronapandemie ongezonder is gaan leven: ze zijn minder gaan bewegen, meer ongezonde snacks gaan eten en in gewicht aangekomen. Die trend lijkt zich de afgelopen maanden te hebben voortgezet, ook toen de scholen en sportclubs tijdelijk open waren.

Geen herstel na eerste lockdown

Ook blijkt dat de helft van de kinderen nog steeds aanzienlijk minder beweegt dan vóór de pandemie. Eén op de vijf kinderen drinkt meer dan drie suikerhoudende drankjes per dag. Dit is vergelijkbaar met de periode net na de eerste lockdown. Vóór de coronapandemie was dit nog één op de zeven. Bijna de helft van de kinderen geeft aan korter te slapen dan voor de coronacrisis. Eén op de drie zit meer voor het scherm dan voor de pandemie.

Kloof in leefstijl vergroot

Maar er is ook goed nieuws: een kleinere groep kinderen is juist gezonder gaan leven tijdens de pandemie. Bijna 40 procent geeft aan meer te zijn gaan bewegen, één op de vijf eet meer fruit, één op de drie drinkt meer water en een deel van de kinderen is minder ongezonde snacks gaan eten dan voor de coronacrisis. ‘Dat zijn op zich positieve ontwikkelingen’, zegt Vreugdenhil. ‘Alleen creëert het een ander probleem: de kloof tussen kinderen die gezond en ongezond leven wordt groter. Met name kwetsbare kinderen worden getroffen in deze crisis. Daar moeten we alert op zijn, zeker gezien de verwachting dat deze crisis nog een tijdje voortduurt en  voortgezet onderwijs en sportclubs voorlopig dicht blijven.’

Landelijke aanpak

Vreugdenhil maakt zich dan ook sterk voor een ‘Deltaplan Jong & Gezond’, waarin allerlei disciplines met elkaar samenwerken om kinderen gezond uit de coronacrisis te krijgen. ‘Het huidige eet- en leefgedrag van kinderen heeft nu al bijna een jaar kunnen inslijten. Dat lost niet vanzelf op. Daarom moeten we nu in actie komen en aan de slag gaan met een integrale aanpak van dit probleem. Zorginstanties, scholen, sportaanbieders, gemeenten, voedingsdeskundigen en wijkteams moeten hun krachten bundelen en op landelijk en regionaal niveau samenwerken om onze kinderen zo gezond mogelijk uit deze pandemie te krijgen.’

Bron: Maastricht UMC+

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.