Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Cao-inzetten liggen voorlopig te ver uit elkaar

De cao-onderhandelingen voor de kinderopvang zijn tijdelijk opgeschort. Er zijn drie onderhandelingsbesprekingen geweest tussen de Brancheorganisatie Kinderopvang en de vakbonden, maar daaruit blijkt dat de inzetten ver uit elkaar liggen. Een evenwichtig akkoord lijkt ver weg, maar de cao loopt op 31 december 2014 af.
Cao-inzetten liggen voorlopig te ver uit elkaar
Foto: ANP Xtra

De Brancheorganisatie zet tijdens de onderhandelingen tot nu toe stevig in op flexibiliteit. Het grootste gedeelte van de kosten in de kinderopvang bestaat uit personeelskosten. Tegelijkertijd vragen ouders om meer flexibiliteit. Dat heeft een prijs, vindt de Brancheorganisatie. De vakbonden zetten juist in op minder flexwerk, meer zekerheid en het behoud van de koopkracht van werknemers. ‘Deze inzetten staan op gespannen voet met elkaar’, meldt de Brancheorganisatie in een persbericht. Vakbond Abvakabo zegt het te betreuren dat werkgevers nu tijd nodig hebben voor een achterbanberaad.

Minder instroom

De verwachtingen ten aanzien van groei of vraaguitval in de kinderopvang de komende jaren zijn leidend voor de toon van de nieuwe cao. Maar het is lastig om daar een voorspelling over te doen. Dat er minder baby’s instromen, heeft een negatieve doorwerking in het hele systeem van kinderopvang. De verwachting is dat de vraag naar kinderopvang mede daarom voorlopig niet stabiliseert. De Brancheorganisatie zegt in het persbericht in ieder geval uit te gaan van een einde aan de vrije val, hoewel dat niet betekent dat de crisis echt voorbij is.

Loonsverhoging

Het Brancherapport Kinderopvang dat onlangs verscheen, toonde aan dat kinderopvangorganisaties flink hebben ingeteerd op hun eigen vermogen. De liquiditeit van organisaties staat onder druk. De vakbonden vinden het belangrijk dat er meer zekerheden komen voor werknemers in de kinderopvangbranche in de vorm van echte banen. Ilse van der Weiden, bestuurder van Abvakabo FNV: ‘Met vaste banen willen we vaste gezichten op de groep stimuleren en de kwaliteit verhogen. Verder zetten de vakbonden in op koopkrachtverbetering in de vorm van een substantiële loonsverhoging. Brancheorganisatie Kinderopvang zegt ‘een andere kijk te hebben op de economische realiteit’.

Korte pauze

De cao-gesprekken worden in 2015 voortgezet. Het is zaak dat de Brancheorganisatie Kinderopvang en de vakbonden dichter bij elkaar komen. De Brancheorganisatie gebruikt de korte pauze om in gesprek te gaan met leden en om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn over werkzekerheid en een evenwichtig pakket van collectieve arbeidsvoorwaarden.

Abvakabo FNV zei eerder niet blij te zijn met een cao-loze periode in de kinderopvang. Dit omdat de arbeidsvoorwaarden voor pedagogisch medewerkers hierdoor volgend jaar niet meteen verbeteren. Daarnaast hebben nieuwe werknemers tijdens zo’n periode geen cao om aan vast te houden. Lees meer

3 REACTIES

  1. Inderdaad, een hoger salaris, maar wel werkloos… je hebt er weinig aan. Laat eerst maar de markt aantrekken en laten we dan praten over het eventueel verhogen van de salarissen. Volgens mij is dit één van de weinig sectoren waar nog steeds ieder jaar een loonsverhoging geldt… afgelopen december voor het laatst.

  2. Lees alle reacties
  3. De vakbond is meer met korte termijn planning bezig. Loonsverhoging in een tijd dat de meeste organisaties moeite hebben het hoofd boven water te houden. Veel verhuurders zaken ondertussen wel in prijs. Die beginnen eindelijk in te zien dat in slechte tijden ook zij bij moeten dragen om op lange termijn huur te blijven ontvangen. Nu de vakbond nog realiteitszin bijbrengen. Een hoger salaris maar werkeloos is volgens mij niet de wens van hun leden. Met een steeds verder afnemend aantal leden zijn ze wellicht ook niet meer de stem van de pm’er maar van de vakbond zelf.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.