Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buiten grote stad meer kinderen in armoede

Bijna 200.000 kinderen groeien in Nederland op in een gezin met een bijstandsuitkering. Hun aantal is tussen 2009 tot 2012 met 10 procent gestegen. De armoede onder kinderen neemt vooral buiten de grote steden toe. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de werkgroep Kinderen in Tel.
Buiten grote stad meer kinderen in armoede
Foto: ANP

In heel het land leven kinderen in armoe. Veel van hen wonen buiten de grote steden. De armste wijken voor kinderen om op te groeien zijn in Leeuwarden, Woerden, Amersfoort, Lelystad en Heerenveen.

Grote steden

De grote steden Rotterdam en Amsterdam doen het steeds beter, in Den Haag nemen de achterstandsproblemen echter wel toe. In Rotterdam, van oudsher slecht scorend, komt geen enkele wijk nog voor in de top tien van slechtste wijken. Ook Amsterdam gaat vooruit met nog drie wijken in de top 100 van slechte wijken tegenover acht een paar jaar eerder.

Achterstandswijk

Kinderen in Tel is een werkgroep van het Kinderrechtencollectief en bestaat uit onder meer Defence for Children, Unicef Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Jantje Beton en het Verwey-Jonker Instituut. Zij zeggen dat de risico’s van armoe onder kinderen nog te vaak worden onderschat door beleidsmakers en politici. ‘Armoede gaat vaak gepaard met meer achterstandsleerlingen, achterstandswijken en meldingen van kindermishandeling.’

Jeugdzorg

Met ingang van komend jaar worden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdzorg. Kinderen in Tel roept gemeenten op met een goede aanpak te komen zodat kinderen dezelfde kansen krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.