Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bso-kinderen bedenken gezonde kindermenu’s

Te vaak staat er een ongezond kindermenu op de kaart bij restaurants. Dat moet anders, vinden de bso-kinderen van SKSG in Groningen. Zij bedachten gezonde, lekkere gerechten die vanaf 2020 in de deelnemende restaurants op de kaart staan.
De bso-kinderen die de winnende recepten bedachten. Foto: via SKSG

Een gezond kindermenu bedenken om je vingers bij af te likken voor tien restaurants in Groningen. Met die opdracht gingen bso-kinderen van Stichting Kinderopvang Stad Groningen de afgelopen maanden aan de slag binnen het project Gezond Kidsmenu. Dat is een initiatief van gezonde kinderopvang SKSG, met Stichting Kind en Voeding, HANNN, Jumbo Maripaan en de GGD (Jong Leren Eten en Jongeren op Gezond Gewicht).

Seizoensgerechten

De kinderen bedachten creatieve gerechten, die niet alleen gezond zijn maar ook lekker. De kinderen bedachten voor elk seizoen van het jaar een gerecht. Daarbij werden ze geholpen door studenten van de Hanzehogeschool Groningen. De studenten verzorgden een workshop over gezonde voeding. Ook mochten de kinderen proefkoken in de professionele keukens van het Alfa-college (ROC).

Duurzame ingrediënten

Met de Irakese Tepsi maakte de kinderen van bso Barabas indruk op de jury. ‘Heel veel groente en duurzame ingrediënten!’ Zij wonnen in de categorie ‘winter’. De bso-kinderen van Oranje wonnen in de categorie ‘lente’ met hun creatieve gerechten, zoals wortels in bladerdeeg en een broccoliburger met zoete aardappelen. De kinderen van Klavertje 6 kwamen met een origineel zomermenu met ‘Oma’s groentesoep met héééél veel ballen’ en een tropische pizzapunt. In de categorie ‘herfst’ wonnen de kinderen van de Kameleon met hun ‘Chang-Haaaaaai’-recept, met de Oempa Loempa en het Kung-fu Panda-toetje.

Jury

Alle deelnemende kinderen hebben een oorkonde en een koksmuts gekregen als dank voor hun inzet. De winnende locaties wonnen een foodprocessor. De jury bestond uit kinderburgemeester Jouayria Ouarrioui, wethouder Carine Bloemhoff, chef-kok Feico Risakotta van Grand Café Time-Out en mascotte Thunder van basketbalclub Donar. Kinderburgemeester Jouayria Ouarrioui: ‘De kinderen hebben het allemaal heel goed gedaan. Alle gerechten zagen er spectaculair uit!’

Restaurants

De winnende gerechten zijn straks te vinden op de menukaart van Grand Café Time-Out, ’t Feithhuis, Eetcafé De Stadstuin (beide vestigingen), Eethuys Stadspark, Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, Dinercafé Diep, Paviljoen Sterrebos en Edanz/Vitaminds.

Koken en voeding

Gezond Kidsmenu is gekoppeld aan de pijler koken & voeding, die in november/december bij de 50 bso-locaties van SKSG centraal staat. Elte Hofman van SKSG laat weten dat Gezond Kidsmenu volgend jaar opnieuw georganiseerd wordt, ‘net zolang tot alle restaurants/eetcafés geen (en vooral niet alleen) patat en frikandel of kipnuggets voor kinderen op de kaart hebben staan’.

SKSG maakte een after movie van de prijsuitreiking, bekijk deze hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.