Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brancheorganisatie en PO-Raad steunen advies VNG

Het advies van de VNG voor een voorziening voor alle peuters in Nederland kan op goedkeuring rekenen van de PO-Raad en de Brancheorganisatie. Toch ziet laatstgenoemde nog wel wat open eindjes. Want waarom een knip maken op 2,5 jaar als de eerste jaren in een kinderleven ook van zo'n grote (maatschappelijke) waarde zijn?
Brancheorganisatie en PO-Raad steunen advies VNG
Foto: ANP Kippa

Vlak voor het Algemeen Overleg over de kinderopvang dat op 19 februari in de Tweede Kamer plaatsvindt, ontving minister Asscher samen met de staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker een advies van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Investeer in een basisvoorziening voor alle peuters, luidt het advies van de gemeenten. En maak geen onderscheid tussen peuters van werkende ouders en peuters met een taalachterstand.

De jongste jaren

De Brancheorganisatie kan zich vinden in dit advies. Toch zijn er nog open eindjes, vindt de belangenvereniging voor werkgevers in de kinderopvang. Directeur Lex Staal: ‘We zouden liever een doorlopende ontwikkellijn voor alle kinderen van 0 tot 12 zien. Nu brengen we een knip aan op 2,5, terwijl er ook al een overgang naar het onderwijs voor kinderen van 4 is. Onderzoek toont juist aan de investeren in de eerste drie jaren van een kind van grote maatschappelijke waarde is.’

Kwaliteitskader VVE

Ook is er volgens Staal behoefte aan een landelijk kwaliteitskader voor voorschoolse voorzieningen, zodat alle kinderen ongeacht hun woonplaats, op gelijkwaardige kwaliteit van VVE kunnen rekenen.

Brief Onderwijs

De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, heeft een vergelijkbare brief als de VNG naar minister Asscher en staatssecretaris Dekker gestuurd waarin het oproept één voorziening voor alle peuters te maken. De organisatie geeft in de brief aan de plannen van minister Asscher niet voortvarend te vinden ‘omdat slechts een beperkte groep kinderen ervan zal profiteren.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.