Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BOinK praat ouders bij over hun versterkte positie

Minister Asscher roept het al langer: de positie van ouders in de kinderopvang moet worden versterkt. Zo wil hij het adviesrecht van ouders op kwaliteit verstevigen en krijgen ouders een grotere betrokkenheid bij GGD-inspecties. BOinK, de belangenorganisatie voor ouders in de kinderopvang, wil tijdens een rondetafelgesprek over deze veranderingen met ouders en leden van oudercommissies in gesprek .
BOinK praat ouders bij over hun versterkte positie
Foto: ANP

Hoe de plannen van Asscher precies vorm krijgen, is nog niet bekend. In het eerste kwartaal van 2014 zou de minister een wetsvoorstel indienen om de positie van ouders in de kinderopvang te verstevigen, maar dat voorstel is er nog niet.

Klachten

BOinK heeft nauw contact met het ministerie over de manier waarop zij de versterkte positie van ouders in de toekomst willen vormgeven. Zo is er het plan het klachtrecht voor ouders aan te passen zodat er bindende uitspraken komen voor álle ouders en oudercommissies. Het klachtrecht is geregeld in de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ). Die bepaalt onder andere dat elke kinderopvangorganisatie een inzichtelijk klachtenreglement heeft waarin duidelijk staat hoe ouders intern en extern kunnen klagen.

Kwaliteit

Verder wil minister Asscher dat het adviesrecht van ouders wordt uitgebreid naar de kwaliteit. Het adviesrecht op de tarieven komt daarmee te vervallen. De minister zou onder andere graag zien dat ouders een grotere rol gaan spelen bij de GGD-inspectie. Dit punt staat al lange tijd op de agenda van de minister en de Tweede Kamer. Al in 2012 werd hierover een motie ingediend.

Minister Asscher wil de kwaliteit van kinderopvanglocaties voor ouders transparanter maken en is daarom een voorstander van het uitdelen van predicaten ‘zwak’ tot ‘goed’ of ‘excellent’. De toezichthouder bepaalt welke kwalificatie een locatie krijgt. Ook wil Asscher dat inspectierapporten worden samengevat, zodat ouders in één oogopslag kunnen zien wat de kwaliteit van een opvanglocatie is. Lees meer over het nieuwe toezicht.

Rondetafelgesprek

BOinK gaat tijdens het rondetafelgesprek met ouders in gesprek over de consequentie van deze grotere betrokkenheid. De vereniging hoort graag wat de ervaringen en verwachtingen zijn van ouders en oudercommissies om zo de lobby in het traject te versterken. Ouders en leden van de oudercommissie kunnen bij dit gesprek aansluiten. Het rondetafelgesprek vindt plaats op maandag 16 juni.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.