Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Simon Hay – Kwetsbaarheid

Ik vind de kinderopvangsector in Nederland kwetsbaar. In de eerste plaats omdat het doel van kinderopvang dubbel blijft. Wij vinden kinderopvang vooral van toegevoegde waarde voor de ontwikkeling van kinderen. Ons stelsel is echter zo ingericht dat kinderopvang vooral als arbeidsparticipatiemiddel wordt ingezet.
Simon Hay Pedagoog KindeRdam.jpg
'We worden meer kwetsbaar omdat wij ons onvoldoende mengen in de discussie over de kwaliteit van de babyopvang'

Gelukkig gaan steeds meer partijen kinderopvang ook als ontwikkelinstrument voor kinderen beschouwen, voorbeelden zijn het pad dat minister Asscher voor de kinderopvang heeft uitgestippeld en het meest recente SER-rapport. Maar prijs en kosten zijn nog steeds leidend en kwaliteit en maatschappelijke opbrengst niet.

De kwetsbaarheid van de sector wordt vergroot door terechte onrust die ontstaat door excessen binnen de kinderopvang. Het meest recente voorbeeld is de Amsterdamse kinderopvang 24/7 Kids. Deze organisatie moest gesloten worden omdat zelfs de meest basale regels aan de laars werden gelapt, ten koste van het welbevinden van kinderen. Dergelijke uitzonderingen zijn erg beschadigend voor de kinderopvangsector als geheel.

‘De kinderopvang heeft zich te weinig neergezet als serieuze gesprekspartner over babyopvang’

In de laatste plaats worden wij meer kwetsbaar omdat wij ons onvoldoende mengen in de discussie over de kwaliteit van de babyopvang. We weten ondertussen uit wetenschappelijke onderzoek dat de jongste kinderen het meest kwetsbaar zijn, dat kinderen in de eerste levensfase de meest essentiële ontwikkeling doormaken. Minister Asscher heeft aangegeven dat de opvang van baby’s in Nederland tekort schiet, de kinderopvangsector heeft zich mijns inziens te weinig neergezet als serieuze gesprekspartner over dit onderwerp. Gelukkig is sinds kort de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, BMK, opgericht. De BMK laat duidelijk zien te staan voor kinderopvang als ontwikkelinstrument.

‘Wij moeten niet wachten op voorstellen vanuit Den Haag, maar zelf met ideeën komen’

Naar mijn idee is het essentieel dat organisaties op bestuurlijk niveau boven de eigen organisatie uit stijgen en samen achter het statement van de BMK gaan staan, namelijk dat alle kinderen van 0 tot 12 kwalitatief hoogwaardige kinderopvang geboden moeten worden. Verder vind ik dat wij, op regionaal en landelijk niveau, verenigd en individueel, de dialoog moeten aangaan met politici over kinderopvang als ontwikkelinstrument en wat wij nodig hebben om onze belofte waar te kunnen maken. Tot slot ben ik van mening dat wij als sector veel meer het gesprek moeten aangaan met onderzoekers van verschillende universiteiten over de babyopvang. Wij moeten de verantwoordelijkheid nemen dit onderwerp serieus op te pakken en actie te ondernemen, niet wachten op voorstellen vanuit Den Haag, maar zelf met ideeën komen.

Wij hebben onszelf kwetsbaar laten worden, de enige die dit weer om kan draaien, zijn wij zelf. Dit kunnen we niet alleen, we moeten spreken vanuit een gezamenlijke stem. Dan pas zijn we een volwaardige gesprekspartner.

De vorige keer schreef Simon zijn weblog over het belang van sensitieve pm’ers voor de kwaliteit van kinderopvang. Lees zijn blog hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.