Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Sanne van der Meij – Zuckertütenfest

Sanne van der Meij
Het is deze week een stuk rustiger op de kita. Alle kinderen die na de vakantie naar school gaan, hebben vorige week afscheid genomen. In Duitsland ga je naar school in het jaar dat je zes bent geworden. Per 1 september begint het nieuwe schooljaar en iedereen die dan zes is, start. Dat betekent: afscheid nemen.
Blog Sanne van der Meij - Zuckertütenfest

Vanaf 31 juli eindigen alle contracten van de schoolgaande kinderen bij de kita’s en gaan ze, of naar een soort bso’s, of de ouders hebben vrij genomen, tot de school weer begint. Er worden grote feesten gevierd met de kinderen die naar school gaan. Ze zijn dan namelijk geen kleine kinderen meer, nee, het zijn schoolkinderen!

Kinderen die naar school gaan krijgen van hun opa’s en oma’s, tantes, buurvrouwen, noem maar op, een Zuckertüt, gevuld met allerlei benodigdheden voor school maar ook natuurlijk veel lekkers. In de zak zitten schriften, kwasten, kleurtjes, pennen, noem maar op. Al deze spullen brengen de kinderen mee naar school. Ze hebben daar een eigen bak waar alles in zit. De school voorziet niet in deze spullen, kinderen moeten ze zelf meenemen.

‘Na een uurtje mogen de kinderen weer naar huis en de dag erna starten ze echt’

In elke winkel waar ik hier loop komt ik de Zuckertüten tegen (zie foto onderaan!), met daarbij alle benodigde spullen. Het voelt een beetje als de hoek waar je heen gaat in de V&D als je naar de brugklas gaat. Overal liggen schriften, gummen, agenda’s en mooie pennen. De eerste schooldag van de kinderen duurt trouwens maar kort. Ouders brengen hun kind naar school, de kinderen komen in hun klas en maken kennis met de leerkracht. Ze kiezen een plek uit waar ze kunnen zitten en stallen al hun schoolspullen op de juiste plek. Na een uurtje mogen de kinderen weer naar huis en de dag erna starten ze echt.

Op de kita vierden we het Zuckertütenfest met een lekkere barbecue. Alle kinderen van de afdeling zijn uitgenodigd en de leidsters hebben ook Zuckertüten gevuld voor de schoolgaande kinderen. Er wordt een lied voor ze gezongen en ze voelen zich allemaal extra groot. De ouders hebben allemaal wat lekkers meegenomen om op de barbecue te grillen, eten is er in overvloed. Het is een feestelijke boel. Omdat de organisatie in handen in van de ouders, heb je als leidster je handen vrij om met iedereen te maken.

Sanne van der Meij schrijft weblogs over haar tijdelijke baan bij een kinderdagverblijf in Berlijn. Lees hier haar vorige weblog Goedkope opvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.