Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jeanette van Dijk – Liefde voor (kinder)boeken

Zet mij in een (kinder)boekenwinkel neer en je hoort me een hele tijd niet meer; ik ben dol op kinderboeken. Het is een uit de hand gelopen hobby; door de jaren heen verzamelde ik een prachtige collectie. Om me te beschermen loop ik maar niet te vaak een boekenwinkel in. Met mezelf heb ik de afspraak gemaakt dat ik tijdens de Nationale Voorleesdagen én tijdens de Kinderboekenweek een nieuw boek mag kopen. In die weken voel ik me als een kind zo blij… En de gastkinderen genieten mee!
kind boek lezen
Pixabay

Jaren geleden verkocht ik boeken voor de organisatie De Lettertuin en gaf ik informatie over voorlezen aan ouders van jonge kinderen. Bij hen thuis en soms ook op ouderavonden van scholen en kinderopvang. Ik smulde van al die boeken. Vanaf die tijd ontdekte ik ook hoe leuk het is om met kinderen een boek te lezen en rond de thema’s van de boeken te spelen, te knutselen en te zingen. Soms verzin ik zelf een liedje als het bestaande lied te moeilijk is. Deze boeken blijven meestal extra lang favoriet. Sommige boeken uit mijn collectie heb ik destijds al aangeschaft en ik maak er nog steeds gebruik van. Regelmatig komen er ook nieuwe boeken bij; cadeautjes die ik krijg of kringloopwinkelvondsten.

Peuterproof

Kocht ik vroeger alleen boeken die ik zelf mooi vond, tegenwoordig let ik meer op een gevarieerd aanbod voor de kinderen: verschillende onderwerpen en verschillende stijlen qua opmaak en taalgebruik. In mijn vensterbank staan altijd boeken. Links de voorleesboeken en de boeken met dunne bladzijden; deze boeken lezen we vooral samen. Rechts de stevige boeken die wat meer peuterproof zijn; kinderen kunnen zodra ze kunnen staan, zelfstandig een boek pakken.

Momenteel komt er een tweejarig jongetje bij mij dat boeken verslindt. Nu al. Nog maar twee jaar oud, maar hij kan al ‘echte’ boeken met ‘echte’ bladzijden lezen. Het liefst leest hij boeken waar allerlei dieren in staan. Weer een andere peuter gaat juist erg ruw met boeken om. Als je even niet kijkt, scheurt hij flappen uit de boeken, vouwt de omslag verkeerd dicht of gaat erop staan.

Taalontwikkeling

Kinderboeken stimuleren de taalontwikkeling bij kinderen. Ineens is er contact via de plaatjes. Soms kan een kind het juiste plaatje aanwijzen als ik het woord uitspreek. En een tijdje later wijst hetzelfde kind hetzelfde plaatje aan en spreekt het woord zelf uit. Lezen is ook nog eens erg gezellig; negen van de tien keer ploft een dreumes of peuter met een boekje op mijn schoot. En dan komen er al gauw meer kinderen meelezen. Beetje opschuiven voor elkaar, en het lezen kan beginnen.

Het thema van de Kinderboekenweek van 2023 vond ik heel speciaal: Bij mij thuis. En het boek van deze week: ‘Mijn huis is jouw huis’. Dat is de definitie van een ideale gastouder als je het mij vraagt! Nog voordat ik het boek gelezen had, was ik al enthousiast over het thema.

‘Als gastouder ben ik graag een tweede thuis’

Als gastouder ben ik graag een tweede thuis. Een plek waar kinderen en ouders zichzelf kunnen zijn. Waar we de tijd nemen om even te praten als er dingen niet helemaal soepel lopen. Waar de sfeer goed en veilig is zodat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. Een huis waar we samen spelen, praten, lachen, huilen en goed luisteren naar elkaar. Een huis waar iedereen zichzelf mag zijn. Mijn huis is jouw huis!

Het boek staat op mijn thematafel en ik heb het al meerdere keren gelezen met de peuters. Het is bepaald geen straf; het verhaal is bijzonder origineel geschreven, zit vol humor en knipogen voor volwassenen. De illustraties zijn groot en gevarieerd. Het verhaal is bijzonder en eigentijds en er staan verwijzingen in naar sprookjes, kinderliedjes en uitdrukkingen. Wij hebben aan een week niet genoeg om uit het boek te halen wat erin zit. We kunnen er wel een tijdje mee vooruit. Tegen die tijd zijn misschien de Nationale Voorleesdagen begonnen…

Jeanette werd in 2003 gastouder en woont met haar man in een boerderij in het buitengebied bij Ruinen. Ze is moeder van drie volwassen kinderen die inmiddels allemaal zijn uitgevlogen. Wekelijks spelen er kinderen van 0 tot 4 jaar op de boerderij. Jeanette houdt van het buitenleven en speelt graag in op wat er bij de kinderen leeft. Ze werkt met thema’s die te maken hebben met de seizoenen of feesten. Buitenleven is de rode draad; naast het buitenspelen wordt er gewandeld met de hond en er is ook een buitenslaapbedje. Alle dieren, de pony’s, kippen, hond en katten, worden samen verzorgd. Binnen zingen ze graag bij de gitaar, lezen ze boeken, knutselen, tekenen, kleien en bakken ze graag. En natuurlijk wordt er ook gespeeld; samen en alleen. Over al deze avonturen schrijft Jeanette blogs voor Kinderopvang Totaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.