Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Asscher wil ‘uurtje-factuurtje’ niet afdwingen

Het staat kinderopvangorganisaties vrij om opvang per uur te factureren of per tijdseenheid. Minister Asscher van Sociale Zaken ziet geen reden om kinderopvang hierin regels op te leggen. Dit antwoordt hij op Kamervragen van SP-Kamerlid Tjitske Siderius.
1 Uurtje factuurtje.jpg
Asscher denkt dat het wettelijk vastleggen van ‘uurtje-factuurtje’ leidt tot verhoging van de uurtarieven om zo de kosten te kunnen dekken. - Foto: Thinkstock

Siderius vraagt zich af hoeveel geld er nu wordt uitgegeven aan opvang die nooit heeft plaatsgevonden. Sommige ouders kiezen ervoor hun kinderen minder uren naar de kinderopvang te brengen dan contractueel is afgesproken. Siderius wil van minister Asscher weten hoeveel kinderopvangtoeslag wordt uitbetaald voor opvang die niet is afgenomen en wat er wellicht bespaard kan worden als alle kinderopvangorganisaties per uur of half uur factureren.

Vaste kosten ondernemers

Minister Asscher antwoordt dat hij het niet wenselijk vindt om deze flexibiliteit voor de hele kinderopvangmarkt af te dwingen. ‘De kinderopvang is een vrije markt, waarbij houders vrij zijn in het bepalen van het soort contract en opvangtijden, onder andere rekening houdend met bedrijfsmatige overwegingen en vraag en aanbod in de sector.’ Daarmee doelt de minister op vaste kosten voor kinderopvangondernemers zoals huisvesting en personeelskosten die ook het contract en het uurtarief bepalen.

Uurtarieven

Asscher denkt dat het wettelijk vastleggen van ‘uurtje-factuurtje’ leidt tot verhoging van de uurtarieven om zo de kosten te kunnen dekken. ‘De openingstijden aan de randen van de dag zullen dan niet meer rendabel zijn . Dit leidt naar verwachting tot een verschraling van het aanbod waarbij de openingstijden worden verkort.’ Een dergelijke maatregelen heeft wat de minister betreft juist een tegengesteld effect omdat opvang dan minder flexibel wordt.

Flexibele kinderopvang

Er zijn kinderopvangorganisaties die wel werken met ‘uurtje-factuurtje’, maar Asscher weet niet hoeveel dat er zijn. Wel zegt hij een toename te zien van flexibele facturering aan ouders ‘omdat ouders hier ook meer om zijn gaan vragen’. Hij acht ouders prima in staat om de contractsituatie te kiezen die past bij hun wensen.

Stabiele groep

Tot slot geeft hij nog een pedagogische reden om flexibel factureren niet van bovenaf aan de kinderopvang op te leggen.  ‘Facturering per half uur of uur, waarbij ouders de hele dag door kinderen kunnen komen halen en brengen, kan ook nadelig zijn voor een stabiele, veilige, pedagogisch verantwoorde omgeving voor het kind.’

Uurtje-factuurtje? Sommige kinderopvangorganisaties bieden ouders de mogelijkheid om per kwartier opvang af te nemen. Lees meer

Bekijk hier de Kamervragen en antwoorden over flexibel factureren

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Onder welke steen heeft deze mevrouw Siderius gelegen? Deze discussie is talloze malen gevoerd. Ik draai 'm om: hoeveel belastinggeld is ermee gemoeid t.a.v kabinetsleden welke hun huiswerk niet maken (lees: onnodig kosten maken door het stellen van dubbele kamervragen)?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.