Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Asscher wil efficiënter toezicht kinderopvang

De helft van alle gemeenten komt niet toe aan de jaarlijkse inspectie van alle kinderopvanglocaties en gastouderbureaus. Afgelopen jaar werd 7,3 procent van de locaties niet gecontroleerd. In 2012 was dat nog 10 procent. Het gaat dus wel beter, maar minister Asscher van Sociale Zaken neemt een aantal maatregelen waardoor het de komende jaren nog beter moet gaan.
Asscher wil efficiënter toezicht kinderopvang
Foto: ANP

In overleg met gemeenten en GGD’en is bekeken hoe het toezicht op de kinderopvang kan verbeteren. Tijdens een speciaal georganiseerd seminar over dit onderwerp bleek dat het plannen van de inspecties, het monitoren van de voortgang en het relatiebeheer tussen gemeenten en GGD’en belangrijk zijn om een inspectie volledig te kunnen uitvoeren.

Beter plannen

Tweede Kamerlid van de VVD Ockje Tellegen stelde vragen over hoe het toezicht op de kinderopvang verbeterd kan worden. Minister Asscher van Sociale Zaken legt in de beantwoording van de Kamervragen uit hoe dit seminar leidde tot drie concrete maatregelen. Ten eerste is er een planningsmodule ontwikkeld waar GGD’en en gemeenten de inspecties mee kunnen plannen maar ook kunnen bijsturen. Het tweede product is een handreiking met best practices die GGD’en en gemeenten moet inspireren. Tot slot zijn er door de Inspectie van het Onderwijs verbetertrajecten afgesproken met verschillende gemeenten. Minister Asscher houdt toezicht op de resultaten van deze afspraken.

Gastouderbureaus

Eind 2014 komt de minister met de resultaten van de inspectie in 2013 en 2014. Hij schat in dat er opnieuw meer locaties zijn geïnspecteerd dan het jaar ervoor. Ook het aantal niet-geïnspecteerde gastouderbureaus hoopt hij terug te brengen. Volgens de eerste ramingen ligt het aantal niet-geïnspecteerde bureaus dit jaar op 10 procent. Dat is nog steeds teveel, maar wel een verbetering ten opzichte van 2012. Sommige gemeenten, zoals Utrecht, klagen dat er niet genoeg geld beschikbaar is voor alle inspecties. Asscher is het daar niet mee eens: ‘Hierover zijn met de VNG afspraken gemaakt. De bedragen zijn naar mijn
oordeel voldoende om alle inspecties uit te kunnen voeren.’

Het Nieuwe Toezicht

Ondertussen werkt minister Asscher de komende maanden toe naar Het Nieuwe Toezicht waarin de kinderopvang minder wordt beoordeeld volgens ‘afvinklijstjes’ maar meer gelet wordt op de pedagogische kwaliteit op de werkvloer. Dit vraagt volgens Asscher om ‘een herijking van de kwaliteitseisen en een verdere professionalisering en toerusting van toezichthouders en handhavers. Ook wordt gekeken naar gemeenten en GGD’en zo optimaal met Het Nieuwe Toezicht kunnen werken’.

Bekijk hier de Kamervragen van Kamerlid Tellegen en de antwoorden van minister Asscher.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Slechts 10 % van de gastouders? dat is wel heel weinig. Als meneer Asscher wil dat het toezicht beter gaat laat hij dan eerst eens zorgen voor uniformiteit bij de GGD instellingen en ook bij de keurende medewerksters nu is er een totale willekeur. De ene medewerkster intrepeteerd de regels zo en wilt dit de andere intrepeteerd ze weer anders en wilt het zo of een medewerkster die eerst zeg ja zo is het goed en dan de volgende keer zegt ik wil het toch anders dus nu is het niet meer goed, wat ze dan willen zeggen ze niet. Ook moet er gelijke regels gaan gelden voor zowel de grote organisaties als voor de kleinere. Zo krijgen de grotere organisatie,s ruim van te voren te horen dat de GGD langs komt (minimaal 2 weken van te voren) en worden de kleinere overvallen. Juist voor de kleinere organisatie,s is een bezoek ingrijpender omdat het soms maar gaat over 1 groep en als de GGD dan uitgebreid wil praten had er eigenlijk iemand extra moeten zijn. Zo mogen wij officieel geen intake gesprekken voeren met nieuwe ouders tenzij we een extra kracht hebben voor dat moment, dat een GGD bezoek minimaal 3 uur duurt doet schijnbaar niet ter zaken. Dus minister Asscher als je het anders wilt ga dan eerst even met die bezem door de GGD heen en zorg dat het duidelijk is wat je bedoelt zowel voor de GGD als voor de ondernemer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.