Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher wil bewijs voor minder stabiliteit in opc’s

Minister Asscher laat onderzoek doen naar de kwaliteit van ouderparticipatiecrèches (opc’s). Hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink gaat dit onderzoek namens het NCKO uitvoeren.
Het argument dat opc's niet aan de kwaliteitseisen kunnen voldoen (zoals het vaste gezichtencriterium) is voor Asscher aanleiding geweest hen los te koppelen van kinderopvangtoeslag.
Het argument dat opc's niet aan de kwaliteitseisen kunnen voldoen (zoals het vaste gezichtencriterium) is voor Asscher aanleiding geweest hen los te koppelen van kinderopvangtoeslag. - Foto: iStock

Dit meldt minister Asscher in een brief aan de Tweede kamer. Eigenlijk zouden de ouderparticipatiecrèches per 1 januari het recht op kinderopvangtoeslag verliezen, maar deze datum komt toch te vroeg. Opc’s verkeren nu in een gedoogsituatie. Maar minister Asscher is duidelijk: opc’s voldoen niet aan de kwaliteitseisen uit de Wet Kinderopvang en moeten een alternatief kwaliteitskader krijgen. Wanneer dit in werking treedt, is nog niet bekend.

Betere kwaliteit

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft minister Asscher aan de tand gevoeld over de kwaliteit van opc’s. Niemand weet hoe het precies gesteld is met de kwaliteit in deze door ouders gerunde opvanglocaties. Enkelen beweren dat de kwaliteit in opc’s zelfs beter is dan in professionele kinderopvanginstellingen.

Stabiliteit

Om aan deze discussie een eind te maken, laat minister Asscher officieel onderzoek doen naar de pedagogische kwaliteit van opc’s. Het argument dat opc’s niet aan de kwaliteitseisen kunnen voldoen (zoals het vaste gezichtencriterium) is voor Asscher aanleiding geweest hen los te koppelen van kinderopvangtoeslag. Ook heeft de minister kritiek op de fraudegevoeligheid van opc’s. Asscher wil dat Fukkink vooral kijkt naar de stabiliteit van opvang in een opc. Het concept houdt in dat er iedere keer andere ouders op de groep staan.

Het in werking treden van de nieuwe wet waarmee ouderparticipatiecrèches een aparte status binnen de Wet Kinderopvang krijgen, is uitgesteld. Lees meer >>

Argumenten herzien

Mocht blijken dat het heel goed gesteld is met de pedagogische kwaliteit en stabiliteit, dan kan dat volgens minister Asscher aanleiding zijn nog eens kritisch naar zijn argumentatie te kijken. Vanuit de Kamer zijn er ook veel vragen gesteld over het onthouden van kinderopvangtoeslag aan ouders die kiezen voor opc’s. In totaal zijn er zeven opc’s in Nederland.

Asscher verwacht dat de resultaten van het onderzoek in het voorjaar van 2016 bekend zijn. Lees hier zijn brief >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.