Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdamse kinderopvangorganisatie slaat alarm over terugloop in voorschool

In Amsterdam Zuidoost wonen veel peuters met een (taal)achterstand. Hoewel voorschoolse educatie daar juist hard nodig is, zien voorscholen steeds meet doelgroeppeuters afhaken. De directeur-bestuurder van Swazoom Kinderopvang, met meer dan 30 locaties in Amsterdam Zuidoost, slaat alarm in een brief in Het Parool. ‘’De voorschool is cruciaal.”
Foto: AdobeStock

”Er is leiderschap nodig om de voorscholen te redden. Om te herstellen wat zeer snel verloren lijkt te gaan: de voorschool en de ontwikkeling van kinderen in achterstandswijken.’’ Dat stelt Harvey Sandriman, directeur-bestuurder van Swazoom, in een brief, gericht aan het Amsterdamse gemeentebestuur. Hij zag het aantal peuters in hun voorscholen dalen van 800 naar 650 kinderen. En vermoed een nog veel grotere afname, gezien het aantal facturen dat nog niet is betaald, vertelt hij aan Radio 1.

Parool

Het Parool publiceerde onlangs een artikel over de terugloop van het aantal peuters in Amsterdamse voorscholen. In nog geen jaar tijd is het aantal Amsterdamse peuters dat een voorschool bezoekt afgenomen van 85 naar 75 procent. In Amsterdam Zuidoost is het bereik zelfs nog maar 68 procent. Reden voor de directeur-bestuurder van kinderopvangorganisatie Swazoom om een brandbrief te schrijven, die Het Parool gepubliceerd heeft.

Geschiedenis

Hoe was het in Amsterdam geregeld? Amsterdam kende tot 1 januari 2018 de gratis voorschool, waarin de taalontwikkeling en sociale vaardigheden werden gestimuleerd van peuters van 2,5 tot 4 jaar. Met de harmonisatie werd de voorschool een betaalde vorm van opvang, waarvan een deel wordt vergoed door kinderopvangtoeslag.

Kinderopvangtoeslag

Het is voor ouders die de Nederlandse taal spreken soms al een flinke kluif om de aanvraag van kinderopvangtoeslag goed te regelen, laat staan voor mensen die de Nederlandste taal niet of gebrekkig spreken. ”Wij bij Swazoom zijn soms meer dan vier uren bezig met de ouders van één kindje om te vertellen waarom de voorschool belangrijk is, om daarna het ingewikkelde verhaal van inkomenstoets en het eventueel aanvragen van kinderopvangtoeslag helder over te brengen. En dan hebben wij het nog niet over de pogingen tot incasso aan het einde van de maand’’, legt Sandriman uit in zijn brief.

Financiële gevolgen

Met de daling van het aantal peuters, staat bij sommige voorscholen het water aan de lippen. ”Door de uitstroom hebben de voorscholen het financieel moeilijk; als zij omvallen zijn de in Amsterdam opgebouwde hoogwaardige voorschoolse voorzieningen weg. Dit komt allemaal door de harmonisatiewet die vanuit het perspectief van kansengelijkheid, voor de ontwikkeling van kinderen en de continuïteit van de voorschoolinstellingen geen enkele meerwaarde heeft.”

Slot

”Amsterdam is voorloper op het gebied van voorschoolse educatie omdat een vorig college leiderschap toonde en hogere eisen stelde aan de voorscholen dan de landelijke richtlijn’’, besluit Sandriman. ”Het enige wat werkt is de bestuurlijke lef om in bepaalde wijken de harmonisatiewet en andere wetten die de kansenongelijkheid vergroten niet van toepassing te verklaren.’’

Lees hier de brief van Harvey Sandriman in Het Parool >>

Radio 1 besteedde in Nieuws en Co-bus aandacht aan de verscholen in Amsterdam Zuidoost. Klik hier voor deel 1 en deel 2.


De afname van het aantal doelgroeppeuters in Amsterdamse en Rotterdamse voorscholen vindt ook Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) zorgelijk. Hij heeft een debat aangevraagd. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.