Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Acht keer per maand melding van delict

Vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs krijgen ongeveer acht keer per maand een melding van een kinderopvangprofessional over een collega. Het gaat in dit geval om (een vermoeden van) een gewelds- of zedendelict. Medewerkers die vermoeden dat een collega zich hieraan schuldig maakt, hebben de plicht om dit te melden bij hun werkgever.
Acht keer per maand melding van delict
Foto: ANP Xtra

In de Verzamelbrief Kinderopvang biedt minister Asscher een overzicht van de binnengekomen meldingen tussen 1 juli 2013 tot 1 november 2014 en concludeert hij dat deze meldplicht, die onderdeel uitmaakt van de continue screening, wel degelijk bijdraagt aan een veilige kinderopvang.

Meldplicht

De meldplicht houdt in dat alle werkzame personen in een kinderopvangvoorziening verplicht zijn om bij een aanwijzing dat een collega zich schuldig maakt aan seksueel of ander geweld tegen een kind dit meteen te melden bij hun werkgever. De werkgever is, op haar of zijn beurt, weer verplicht om hierover overleg te voeren met de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs. Als werknemers vermoeden dat hun werkgever zich schuldig maakt aan seksueel of ander geweld tegen een kind, is de werknemer verplicht om hiervan aangifte te doen bij de politie. Ook in dit laatste geval staat de vertrouwenspersoon voor werknemers klaar.

Fysiek geweld

Tussen 1 juli 2013 en 1 november 2014 kwamen er 125 meldingen binnen bij vertrouwensinspecteurs. Dat komt neer op ongeveer acht meldingen per maand. De helft van de meldingen komt vanuit kinderdagverblijven, gevolgd door de gastouderopvang en de buitenschoolse opvang. Uit peuterspeelzalen komen de minste meldingen. De meldingen zijn daarnaast verdeeld in categorieën. De meeste vermoedens gaan over fysiek geweld door pm’ers in de kinderopvang en gastouders. Dit beslaat bijna de helft van alle meldingen. Eenvijfde (26) van het totaal aantal meldingen gaat over een vermoeden van seksueel misbruik. Vermoedens van grensoverschrijdend gedrag gaan in de meeste gevallen om gedrag tussen kinderen onderling in de bso. Elf keer is er een vermoeden van seksueel misbruik bij gastouders geuit. Dit ging in alle elf de gevallen om huisgenoten van gastouders.

Hoe functioneert de continue screening? Minister Asscher liet in dezelfde brief weten dat het wat hem betreft succesvol is. Gemiddeld komen er elka maand vijf meldingen over strafbare feiten binnen bij de GGD. Lees meer

Afgesloten

Een melding wordt pas gesloten als de vertrouwensinspecteur vindt dat een melding een correcte opvolging heeft gekregen. Van de 125 ingediende dossiers zijn de meeste afgesloten. Over 38 meldingen moet nog contact worden opgenomen met de melder. In veel gevallen heeft een melding geleid tot een gesprek tussen ouder en kinderopvangorganisatie of is er een klacht ingediend bij een onafhankelijke klachtencommissie. Soms heeft de vertrouwensinspecteur geadviseerd om aangifte te doen bij de politie.

Kwetsbare kinderen

Minister Asscher vindt dat de meldplicht z’n vruchten afwerpt en dat het de kinderopvang veiliger maakt. ‘Het is nodig om kwetsbare kinderen te beschermen.’ De minister denkt dat deze werkwijze het aanpakken van misbruik en geweld vergemakkelijkt en dat het sneller bij de betrokken instantie terecht komt waar het hoort.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.