Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aan gedoogperiode ‘clusteren’ komt een einde

Sinds 1 januari 2020 moet het locatie-overstijgend samenvoegen van groepen of ‘clusteren’ contractueel goed zijn geregeld. Aan een periode van gedogen komt daarmee een einde.    
clusteren
iStock

De maatregel heeft betrekking op het samenvoegen van bso-locaties van dezelfde eigenaar tijdens vakanties, op margedagen en op rustige dagen. Dit mag sinds augustus 2019 alleen nog maar na het afsluiten van een contract.

Als overbrugging adviseerde GGD GHOR aan de regionale GGD’en om tot 1 januari 2020 de kwestie niet mee te nemen in de inspecties. Dit alleen als er geen ‘signalen’ zouden binnenkomen over dit onderwerp.

Niet ad hoc

Vanaf 1 januari 2020 krijgen alle GGD’en echter het dringende advies om de nieuwe afspraken na te leven. Clusteren is dan alleen nog mogelijk als er een contract tussen de ouder en de eigenaar van de locaties duidelijk maakt in welke situatie het kind waar wordt opgevangen.

Opvangen op een andere locatie mag niet in situaties waarbij dit ad hoc of kort van tevoren wordt besloten. Alleen als er sprake is van een activiteit kunnen kinderen zonder contract is op een andere locatie van de houder aanwezig zijn. De toezichthouder beoordeelt wanneer dat wel en niet het geval is.

Bestaand contract

Eigenaren hoeven wat betreft het clusteren niet voor elke voorziening een volledig nieuw contract met de ouders af te sluiten. Zij kunnen dit ook in een bestaand contract regelen.

In de praktijk gebeurt dat al regelmatig. Zo kunnen beide partijen in een contract bepalen dat in geval van studiedagen het kind op locatie X verblijft in plaats van locatie Y.

Precieze afspraken

De plannen van de GGD GHOR leidden destijds tot onrust in de sector en bij brancheorganisaties BK, BMK en BOinK. De brancheorganisaties stuurden gezamenlijk een brief naar staatssecretaris Tamara van Ark om tot een werkbare oplossing te komen. De precieze afspraken zijn hier te vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.