Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderen mogen zich geen pijn meer doen’

Speeldeskundige Froukje Hajer ziet dat de overbeschermde opvoeding steeds erger wordt. Niet alleen door overbezorgde ouders, ook door onnodige overheidsregels.
Overbeschermd opvoeden.jpg
'Kinderen moeten soms de grens opzoeken. Daar leer je van. En het is goed voor je zelfvertrouwen' - Foto: Fotolia

Het doet veel kinderopvangprofessionals al jaren pijn in de ogen: de fluwelen handschoen waarmee ouders hun kinderen behandelen. Kinderen mogen geen risico’s meer lopen om te vallen of zichzelf op een andere pijn te doen door te experimenteren. Deskundigen zoals Froukje Hajer zien dat deze overbeschermde opvoeding steeds verder gaat. Er zijn zelfs al kniebeschermers voor kruipende baby’s en het Kruidvat verkoopt gps-tracks zodat ouders kunnen zien waar hun kind zich bevindt.

Zelfvertrouwen

In een artikel in de Volkskrant zegt Hajer: ‘Kinderen moeten soms de grens opzoeken. Daar leer je van. En het is goed voor je zelfvertrouwen als iets moeilijks wel lukt.’ Hajer loopt al lang mee. In de jaren zeventig was zij kinderwerker in Amsterdam-Noord, daarna adviseur jeugdbeleid in Utrecht en later programmaleider bij Jantje Beton. Nu schreef ze een boek ‘Werk maken van spelen. Oproep voor speelbeleid’. Wat Hajer de afgelopen jaren ziet gebeuren is dat er steeds minder kinderen alleen naar school lopen of fietsen.

Vuurtje stoken

In het Volkskrant-artikel is Hajer met de verslaggeefster op bezoek bij een bijzondere speeltuin in Purmerend. In Het Kinderparadijs mogen kinderen zelf vuurtjes stoken en van planken en grote spijkers hutten bouwen en vlotten voor op de vijver. Van ouders wordt gevraagd zich op een afstand te houden. Makkelijk is het echter niet altijd, geeft Nancy Sondaa, speeltuinbeheerster toe. Want behalve de mentaliteit van ouders, heeft zij ook te maken met onnodige veiligheidsregels vanuit de overheid.

Regeltjescultuur

Dat zal veel kinderopvangprofessionals bekend in de oren klinken. Een boomstam die verwijderd moet worden omdat een kind erover kan struikelen, alleen rietjes in de buitenruimte omdat er misschien een wesp in het drinken kan zitten en een aantekening vanwege een scheve tegel. In de kinderopvang wordt steen en been geklaagd over de regeltjescultuur. Al zijn er ook genoeg kinderopvangorganisaties die kinderen wel uitdaging en experimenteerruimte kunnen bieden. Vaak door veel uitleg te geven en een goede verstandhouding met de GGD-inspecteur.

Er bestaan veel misverstanden over wat wel en niet mag in de buitenruimte. Ten onrechte gaat de meeste aandacht vaak uit naar speelobjecten. ‘Als je goed over de risico’s hebt nagedacht, kan er heel veel. Maar veel ondernemers durven niet.’ Lees meer

Vijf bedreigingen

Speeldeskundige Froukje Hajer noemt vijf bedreigingen voor het spelende kind:

  1. Angstcultuur – Volwassenen willen alle bedreigingen uitsluiten.
  2. Overgeprogrammeerde dagindeling – Elk vrij uur is ingepland, dus er is weinig tijd om te experimenteren. Dit gebeurt vooral bij kinderen in welvarende gezinnen.
  3. Tweedeling – Vrijetijdsvoorzieningen voor armere kinderen worden juist wegbezuinigd. Goede gratis speelplekken zijn er steeds minder.
  4. Jeugdbeleid – Spelen is geen speerpunt en krijgt pas aandacht als er een ander belang dient: overgewicht bestrijden bijvoorbeeld.
  5. Prestatiedruk – Kinderen worden op een te jonge leeftijd te schools benaderd.

Ben je het hiermee eens? Reageer via Facebook >>

Wil je meer lezen en ook hoe de kinderen spelen in speeltuin Het Speelparadijs? Lees het artikel via Blendle >>

Lees meer over buitenspelen en het beland daarvan in het Dossier Buitenspelen in de kinderopvang >> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.