Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Buitenspelen in de kinderopvang

Een uitdagende buitenruimte maakt het verschil. Buiten hebben kinderen pas echt de ruimte. Ze er kunnen er rennen, klauteren, spelen, ruiken, voelen, ervaren en zichzelf zijn. Een binnenplaatsje met stenen is niet meer van deze tijd. Gelukkig zijn steeds meer professionals in de kinderopvang heel bewust bezig met het vernieuwen/opknappen en renoveren van de buitenruimte. Foto: ANP

Buitenspelen en de Buitenruimte

 • Orde%20van%20de%20Kinderopvang

  Blog De Orde - Wie die broek past, trekt hem aan

  SIRE maakt een hoop los met hun nieuwe campagne over of we jongens genoeg jongens laten zijn. Natuurlijk vindt de Orde dit een interessant onderwerp en trekken zij de lijn naar de kinderopvang en het onderwijs.

 • buitenspelen-basisvisie-Fotolia

  ‘Neem basisvisie buitenspelen op in pedagogisch...

  Om kinderen een speelrijke omgeving te bieden in de kinderopvang, moet een basisvisie over buitenspelen worden opgenomen in het pedagogisch plan. Dat vindt Froukje Hajer.

 • 1-serie-gezonde-kinderopvang

  Serie Gezonde Kinderopvang: ‘Wij vullen groen...

  Hoe breng je enthousiasme voor de natuur over op kinderen? De houding van de pm’ers is cruciaal, maar ook het aanstellen van een groene ambassadeur doet veel goeds. Inspiratie komt vaak van bijzondere best practices. ‘Wij werken naar Scandinavisch voorbeeld.’

 • buitenspeelruimte-Fotolia

  Eisen aan gezamenlijke buitenspeelruimte...

  Door de Wet IKK en Wet Harmonisatie zijn er onduidelijkheden ontstaan over het gezamenlijk gebruik van de buitenspeelruimte. Demissionair minister Asscher heeft nu besloten om deze regelgeving op te schuiven naar januari 2019. Dit schrijft hij aan de Tweede Kamer.

  4
 • 1-Ontwikkeling-groene-omgeving-AdobeStock

  ‘Kinderen ontwikkelen zich in een groene omgeving’

  Wetenschapsjournalist Mark Mieras pleit voor meer buitenspelen, liefst in een groene omgeving. ‘Dat biedt veel meer ruimte voor gevarieerd spelgedrag dan een georganiseerde speelplaats met klimrek en wipkip.’

 • 1-NIEUWSBRIEF

  Foto's van Modderdag 2017

  Eén dag niet druk maken over vieze handen, zwarte voeten en modderige drap. Modderdag 2017 was volgens velen van jullie een succes! Van blote-voeten-paden tot badderen in de modder: niets werd achterwege gelaten om zoveel mogelijk te genieten van de modder.

 • 1Nickelodeon_Buitenspeeldag_Logo

  Ouders: ‘Buiten spelen minder veilig dan 10...

  Ouders vinden dat de buurt tien jaar geleden veiliger was voor kinderen om buiten te spelen. Ook verwacht 67% van de ondervraagde ouders dat de veiligheid over tien jaar nog minder is dan nu.

 • 1Speelgoedvrij

  'Groene peuterspeelzaal' in oude kinderboerderij

  Een kinderboerderij nieuw leven inblazen door het als 'groene' peuterspeelzaal te gebruiken waar kinderen 80% van de tijd buitenspelen. Met een vlindertuin, paddenpoel en insectenhotel. In Hoogeveen werd dat gerealiseerd.

 • buitenspeeldagMichiel-Wijnbergh

  Naar buiten tijdens 10e Buitenspeeldag

  De nationale Buitenspeeldag wordt op 14 juni voor de tiende keer gehouden. Initiatiefnemers Jantje Beton en Nickelodeon roepen iedereen op mee te helpen om van Nederland ‘één grote speelplek’ te maken.

 • Risicovol-spelen

  Ouders willen risicovol spel, maar durven niet

  Ouders willen wel dat hun kind risicovol speelt en zelf leert waar grenzen liggen, maar vinden dit in de praktijk lastig toe te passen.

 • 1PimLageVenterink-3

  Partnerblog - Wij spelen (natuurlijk)!

  De NOT ligt weer achter ons en onderwijsinstellingen hebben nieuwe inspiratie opgedaan om hun leerlingen nog meer speel- en leerplezier te bieden.

 • Aandachtspunten

  Asscher denkt mee over knelpunten harmonisatie

  Gemeenten ervaren hier en daar knelpunten bij het harmoniseren van peuterspeelzalen. Zo zijn er o.a. nog vragen over de te hanteren cao, het toezicht na 1 januari 2018 en de communicatie met ouders.

 • Corina%20Hülsman-KinderRijk

  Blog Corina Hülsman - Berlijnse gasten

  Zeven studenten uit Berlijn kwamen een kijkje nemen op twee locaties van KinderRijk. Corina liet twee zeer verschillende plekken zien aan ze.

 • Speelhal

  NVWA: Overdekte speellocaties vaak niet veilig

  Op maar liefst 90 procent van de onderzochte overdekte speellocaties, stelden inspecteurs van de NVWA gebreken vast. De NVWA noemt deze speellocaties niet veilig.

 • Willem-Wijnen

  Blog Willem Wijnen - Inrichting speelterreinen

  Willem Wijnen van BTL heeft een goed voornemen: Laat de inrichting van speelterreinen het spel van kinderen vormen.