Directe financiering

Wat betekent de val van het kabinet voor de kinderopvang?

Branche kinderopvang roept op om gratis kinderopvang door te zetten

De branche- en belangenverenigingen in de kinderopvang roepen de Tweede Kamer op om de stappen naar bijna gratis kinderopvang verder door te laten gaan. Aldus de partijen in een brief. ‘Ouders, medewerkers, gastouders en kinderopvangorganisaties hebben behoefte aan duidelijkheid.’
kinderen spelen blokken

Sinds kort (bijna-)gratis kinderopvang in Engeland: wat kan Nederland ervan leren?

Het is wederom uitgesteld in Nederland: de bijna-gratis kinderopvang. In Engeland zijn ze hier – stapsgewijs – al in 2024 mee begonnen. Staan de ouders al in lange rijen voor de deuren? Chris Conchie en Sarah Taylor van Partou Engeland over hoe het nu met de gratis kinderopvang in Engeland gaat. ‘Het is een spannende tijd.’
geld sparen

Praat mee over de uurprijzen voor 2026

Het kabinet verhoogt vanaf 2026 de kinderopvangtoeslag, waardoor kinderopvang voor werkende ouders betaalbaarder wordt, toewerkend naar bijna gratis kinderopvang voor alle werkende ouders in 2029. Ook stijgen de maximum uurprijzen en toetsingsinkomens in 2026 mee met de kosten (indexering). Reageren op dit besluit? Dat kan tot en met 5 mei 2025 via een internetconsultatie.
Sander Verbaan

Nieuwe directeur Kinderopvang SZW over ‘gratis kinderopvang’

Sander Verbaan is de nieuwe directeur Kinderopvang bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In deze rol staat hij voor een grote uitdaging. De overheid heeft de ambitie om het nieuwe financieringsstelsel in 2027 in te voeren. Vindt hij dit realistisch? En welke plannen er zijn om dit niet ten koste te laten gaan van de kwaliteit?
Sander Verbaan Directeur Kinderopvang sociale zaken en werkgelegenheid

Bijna gratis kinderopvang: een realistisch plan of té ambitieus?

Sander Verbaan is de nieuwe directeur Kinderopvang bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In deze rol staat hij voor een grote uitdaging. De overheid heeft de ambitie om het nieuwe financieringsstelsel in 2027 in te voeren. We vroegen Verbaan of dit realistisch is.
Wet- en regelgeving
arbeidseis_en_niet-indexeren

Kabinet blijft bij niet-indexeren in 2026 en arbeidseis voor bijna gratis kinderopvang

'Niet verrassend, maar toch teleurstellend' reageert BK-directeur Emmeline Bijlsma op het debat waarin staatsecretaris Nobel vasthield aan het plan om de kinderopvangtoeslag in 2026 niet te indexeren. Door dat besluit gaan de lage inkomens volgend jaar beduidend meer kwijt zijn aan kinderopvang. Met een brandbrief probeerden organisaties dit te voorkomen.
kind geld

Bijna gratis kinderopvang: droom of nachtmerrie?

Wat als bijna gratis kinderopvang uiteindelijk meer problemen oplevert dan het oplost? Het kabinet presenteert dit plan als dé oplossing voor werkende ouders, maar de CNV luidt de noodklok. Zonder ingrijpende verbeteringen dreigen enorme tekorten aan opvangplekken, met grote gevolgen voor ouders, kinderen én de arbeidsmarkt.
Directe financiering
gratis-kinderopvang

Kabinet zet bijna-gratis kinderopvang door: dit vinden jullie ervan

Het kabinet vindt de personeelstekorten geen reden om de plannen voor een hoge inkomensonafhankelijke vergoeding voor kinderopvang nog langer uit te stellen. De huidige kinderopvangtoeslag verdwijnt, omdat het geld rechtstreeks naar de opvang gaat. Ook wordt de opvang voor werkende ouders bijna gratis. Hieronder lees je de reacties uit de branche.
fnv zzp kinderopvang tadaah

Vraag nu subsidie voor ongediplomeerde groepshulpen aan

De subsidieregeling ‘groepshulpen in de kinderopvang’ is vanaf 4 november 2024 te gebruiken.
bk-mmaximum-uurprijzen-zet-toegankelijkheid-onder-druk

Kostprijsonderzoek: past de financiering bij het aanbod in de kinderopvang?

Wat is de kostprijs van kinderopvang voor de individuele ondernemer? Het ministerie van SZW laat daar onderzoek naar doen. Voor de sector komen daarmee belangrijke data aan het licht, zegt projectleider Remco van Eijkel. En meer inzicht in de financieringsopties.

Over directe financiering

Na een jarenlang overleg en maken van plannen voor een nieuw systeem voor de kinderopvangtoeslag, heeft staatssecretaris Van Ark in april 2018 volledig onverwacht een streep door deze plannen gezet. Ze heeft gekozen voor een verbetertraject bij de Belastingdienst. Het was de bedoeling om vanaf 2019 de directe financiering in de kinderopvang geleidelijk in te voeren. De kinderopvangtoeslag zou dan niet meer direct naar de ouders, maar via een ‘digitale portemonnee’ via DUO naar kinderopvangorganisaties gaan. Ouders hoeven dan alleen nog maar de eigen bijdrage te betalen. De beide brancheorganisaties hebben verschillende gereageerd.

Lees meer