Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

604.000 kinderen onder armoedegrens

Irene de Groot
In Nederland leven meer dan 600.000 kinderen in armoede. Zij lopen daardoor steeds meer risico op sociale uitsluiting.
604.000 kinderen onder armoedegrens

Dat concludeert Platform31, een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling, in het onderzoek naar armoede en uitsluiting in Europa. Het rapport omschrijft de ontwikkeling en aanpak van armoede in Europa.

Achterstandswijken

De meeste mensen die onder de armoedegrens leven, wonen in achterstandswijken. Omdat zij dicht bij elkaar wonen, weg van andere groepen in de samenleving, wordt de kans dat zij hun situatie kunnen verbeteren steeds kleiner. Dit zorgt er volgens het onderzoek ook voor ongelijke kansen voor kinderen in het onderwijs en later ook op de arbeidsmarkt. In Nederland leven 2,5 miljoen mensen, waarvan 604.000 kinderen, onder de armoedegrens. Dat is 15 procent van de bevolking. Voor hen is lid zijn van een sportvereniging of muziekschool geen vanzelfsprekendheid.

Aanpak

Hamit Karakus, directeur van Platform31, denkt dat de oplossing ligt in een samenwerking tussen allerlei partijen. Als voorbeeld noemt hij Rotterdam-Zuid. Daar werken het Rijk, gemeente, onderwijs, zorginstellingen en bedrijfsleven samen om achterstanden aan te pakken. De ervaring is dat deze projecten echt werken.

Meer dan in andere wijken, zijn in aandachtswijken de hoge kosten voor ouders de belangrijkste reden om te stoppen met kinderopvang. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher liet hier speciaal onderzoek naar doen. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.