Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 tips om overgewicht bespreekbaar te maken

Een zesde van de Nederlandse kinderen is te zwaar. Pm’ers en gastouders vinden het vaak lastig om ouders aan te spreken op het overgewicht van hun kind. Nicole Boogers, deskundige in kind en voeding geeft tips.
1. Tips voor overgewicht.jpg
'Je hebt als begeleider vooral een signaleerfunctie.' - Foto: Fotolia
  1. Stel de ouders op hun gemak en vertel de aanleiding van het gesprek. Dit kunnen eigen waarnemingen zijn: ‘Het valt me op dat Robin steeds meer moeite heeft met het meedoen met sportactiviteiten.’ Je kunt ook signalen van anderen noemen: ‘De overblijfleerkracht vertelde mij dat Robin gepest wordt tijdens de pauze.’ Geef aan dat je je zorgen maakt over het welbevinden van het kind. Leg de ouders uit dat het welbevinden ook invloed heeft op het leerproces van het kind.
  2. Geef de ouders een kans om hierop te reageren. Stel open vragen en heb een luisterende houding.
  3. Bespreek met de ouders hoe zij het probleem willen aanpakken. Laat ouders zo veel mogelijk zelf oplossingen bedenken. Je hebt als begeleider vooral een signaleerfunctie. Je kunt de ouders verwijzen naar de huisarts of naar het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
  4. Soms zien de ouders het probleem niet. Het enige wat je dan kunt doen, is regelmatig een gesprek met de ouders beginnen over actuele problemen. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb de afgelopen maand het buiten spelen geobserveerd, daarin is mij opgevallen dat Robin vrij snel buiten adem raakt.’ Door het benoemen van problemen uit de praktijk begrijpen ouders beter waar het kind allemaal tegenaan loopt vanwege zijn overgewicht.
  5. Maak concrete afspraken met de ouders: wie gaat wat doen en wanneer gaat dat gebeuren? Vat vervolgens het gesprek samen en maak een vervolgafspraak. Geef aan dat je het kind wilt steunen en dat je graag op de hoogte blijft van eventuele stappen. Geef ook aan welke acties jij als pm’er gaat ondernemen; zo geef je de ouders het gevoel dat zij er niet alleen voor staan.

Abonnees van tijdschrift Kinderopvang lezen praktijkverhalen en meer adviezen in het meinummer van tijdschrift Kinderopvang. Wil je ook meer achtergronden lezen over je vak? Probeer dan eens een proefabonnement op vaktijdschrift Kinderopvang. Lees meer over onze abonnementen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.