Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

11 tips om stabiele kinderopvang te borgen

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.
Flexibiliteit en stabiliteit gaan moeilijk samen. Laten het nou net twee thema’s zijn die van toepassing zijn op de kinderopvang van vandaag de dag. Daarom 11 tips om stabiliteit zo hoog mogelijk in het vaandel te houden.
Tips voor stabiele kinderopvang.jpg
'Hanteer vaste rituelen

Pedagogen zijn het erover eens dat kinderen niet gebaat zijn bij de lappendeken aan opvang. Tijdens het evenement Kinderopvang Live gingen experts, ieder vanuit hun eigen achtergrond, op zoek naar hoe de kinderopvang enerzijds tegemoet kan komen aan de actuele vraag van ouders en anderzijds de pedagogische kwaliteit hoog kan houden. Aan het einde van de discussie ontstond er  een lijst met aanbevelingen aan kinderopvangorganisaties. We lichten de belangrijkste aanbevelingen uit op Kinderopvangtotaal.

De aanbevelingen

 1. Ga het gesprek aan met ouders om de meerwaarde van stabiele groepen onder de aandacht te brengen.
 2. Zorg voor specialisatie van pm’ers op leeftijdsdomein.
 3. Zorg voor maximaal drie vaste pm’ers op de groep, die de hele dag aanwezig zijn.
 4. Bied arbeidscontracten van minimaal 24 uur, maar liefst 32 uur.
 5. Hanteer een groeps- of locatiegebonden invalpool in plaats van een invalpool op organisatieniveau.
 6. Werk met een mentor: iemand die alles van het mentorkind weet.
 7. Hanteer twee dagdelen afname als de absolute ondergrens.
 8. Zorg voor een gemêleerde teamsamenstelling. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat het hele team tegelijk zwanger is of kampt met rugproblemen door overbelasting.
 9. Bied flexibele opvang alleen aan op verder stabiele groepen.
 10. Communiceer duidelijk over de aanwezige pm’ers en de kinderen. Hanteer vaste rituelen, bijvoorbeeld met een handpop.
 11. Organiseer een duidelijk opendeurenbeleid (niet voor baby’s) en stel niet te veel groepen open.

Kinderopvang Live

Deze aanbevelingen zijn tot stand gekomen met medewerking van emeritus hoogleraar Louis Tavecchio, bestuurder SWKgroep Jacob Boksma en publicist,  auteur Ewoud Poerink en alle aanwezigen tijdens deze lezing op Kinderopvang Live. Er staan ook aanbevelingen tussen uit een discussienota van het Pedagogenplatform.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.