Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien tot dertig procent van de kinderen hoort stemmen

Kinderen die last hebben van stemmen in hun hoofd, kunnen vanaf vrijdag terecht bij het UMC Utrecht. Het ziekenhuis opent namelijk een speciale Stemmenpoli voor de jeugd. Volgens het UMC Utrecht hoort wel tien tot dertig procent van de kinderen een stem zonder dat iemand daadwerkelijk spreekt.
Tien tot dertig procent van de kinderen hoort stemmen
Foto: ANP Photo

Deze kinderen zijn niet allemaal ziek, maar het horen van stemmen is wel een risicofactor voor het ontwikkelen van een psychiatrische aandoening. Dat zegt een van de oprichters van de Stemmenpoli, arts-assistent in opleiding tot psychiater Kim Maijer. De speciale poli wil dit voorkomen.

Dreigementen

Zo krijgen kinderen er voorlichting over waar de stemmen vandaan komen. Kinderen kunnen denken dat ze toegesproken worden door satan of overledenen, wat volgens Maijer kan leiden tot waanbeelden. Kinderen krijgen soms dreigementen of vervelende opdrachten van hun ‘stem’. ‘Als kinderen leren dat de stemmen het product zijn van je eigen hersenen, hebben deze minder invloed’, aldus de arts. In de poli krijgen de patiëntjes ook therapie, waarbij ze bijvoorbeeld leren de stem in hun hoofd te negeren.

Andere behandeling
Het grote verschil tussen stemmenhorende kinderen en volwassenen is, dat bij een volwassene de stemmen vaak in het verlengde liggen van psychiatrische aandoeningen die al lang aanwezig zijn, zegt Maijer. ‘Die horen soms al dertig of veertig jaar stemmen in hun hoofd.’ Bij kinderen gaat het juist om eerste symptomen, de stemmen zijn nog pril en niet ingesleten. Dat vraagt om een andere behandeling.

Onderzoek
Volgens Maijer is de Stemmenpoli Jeugd in het UMC tot dusver de enige plaats in Nederland waar een specialisme bestaat op het gebied van behandelen van kinderen die stemmen horen. De bedoeling is dat de poli door onderzoek ook meer leert over de aandoening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.