Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 financiële tips voor gastouders en nanny’s

Als zelfstandig gastouder of nanny regel je veel zaken zelf. Je bepaalt waar je opvang biedt, tegen welk uurtarief, het aantal kinderen dat je opvangt en heel belangrijk: je doet jouw werk op jouw manier, met eigen huisregels en een persoonlijke aanpak. Maar hoe regel jij de financiële kant van het vak? Gastouderbureau ViaViela geeft tien praktische tips.
10-financiele-tips-voor-gastouders-en-nannys
Polina Strelkova / Getty Images / iStock

Als zelfstandig gastouder of nanny maak je eigen keuzes als het gaat om de financiële kant van de opvang die je biedt. Thuis of aan huis bij de vraagouders. Heb jij deze zaken goed geregeld? ViaViela geeft tien tips, die helpen bij het leggen van een stevige financiële basis voor jouw dienstverlening.

  • Tip 1: De basis: een goed uurtarief

Als gastouder bepaal je zelf je uurtarief. Houd hierbij rekening met zaken die je als zelfstandig opvangprofessional zelf regelt zoals je pensioen, verzekeringen en een reservepotje.

  • Tip 2: Stel betalingsvoorwaarden op

Opvang bieden is het leukste wat er is, om dit zo zorgeloos mogelijk te kunnen doen, zijn goede afspraken met ouders over de te betalen vergoeding belangrijk.

  • Tip 3: Slim aangifte doen

Ben jij een freelancer of een zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst? Check via de OndernemersCheck van de Belastingdienst of jij een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en houd meer over van je inkomsten.

  • Tip 4: Weet welke onkosten je op mag voeren

Speelgoed, knutselspullen, traphekjes, kinderwagen, rookmelders, luiers enz. Deze spullen en nog meer mag je als kosten opvoeren in je aangifte inkomstenbelasting. Bewaar wel de bonnetjes!

  • Tip 5: Weet wat je rechten en plichten zijn

Werk je volgens een Overeenkomst van opdracht of volgens de Regeling dienstverlening aan huis? Heb je recht op vakantiegeld, loondoorbetaling bij ziekte, pensioen, ben je verzekerd bij schade of letsel tijdens je werk? Weet waar je wel of niet op mag rekenen, zo kun jij jouw eigen plan trekken.

  • Tip 6: Bouw een reserve op

Zet iedere maand zo’n vijfentwintig procent van je gastoudervergoeding apart. Betaal hiervan je inkomstenbelasting en je premie Zorgverzekeringswet. Gebruik de rest om een buffer op te bouwen. Dat is handig wanneer je te maken krijgt met een onverwachte financiële tegenvaller!

  • Tip 7: Werk met een jaarbegroting

Zo weet je precies hoeveel kinderen, tegen welk uurtarief, gedurende hoeveel weken per jaar je moet opvangen, om je gewenste jaarinkomen te behalen.

  • Tip 8: Dek risico’s af

Wil je stress bij inkomstenverlies door ziekte of arbeidsongeschiktheid voorkomen? Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf hiertegen te verzekeren, via het UWV, een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een broodfonds bijvoorbeeld.

  • Tip 9: Denk na over je pensioen

Pensioen opbouwen, daar sta je wanneer je opstart misschien niet direct bij stil. Toch is het slim om te weten hoe jouw financiële plaatje eruitziet wanneer je met pensioen gaat. Op die manier kun je bewust wel of (nog) niet kiezen voor een pensioenvoorziening.

  •  Tip 10: De Gastoudergids 2022

Wil je meer weten? Bekijk dan de Gastoudergids 2022 en krijg antwoord op jouw vragen en ontdek meer slimme financiële weetjes.

Werken als gastouder aan huis, ook wel ‘nanny’ genoemd, maar dan met de voordelen van in loondienst zijn bij het gastouderbureau, dat het juridisch werkgeverschap op zich neemt. Denk aan pensioenopbouw en doorbetaling bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Met deze constructie willen Kinderopvang Thuis en gastouderbureau Kroostopvang de arbeidsrechtelijke positie van nanny’s sterk verbeteren. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.