Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwangerschapsdiscriminatie leidt tot campagne

Zwangerschapsdiscriminatie leidt tot campagne

Een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in een kinderopvangzaak heeft geleid tot een campagne tegen ongelijke behandeling van zwangere vrouwen op de werkvloer. De campagne heet Flauwekulexcuus en is een initiatief van de CGB.

Onderscheid op geslacht
De vrouw in kwestie solliciteerde naar de functie van pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf. Tijdens het gesprek vroeg de werkgever aan de sollicitante of ze een kinderwens had. De vrouw bevestigde dit. Na het gesprek werd ze afgewezen vanwege haar zwangerschapswens. De werkgever vertelt een andere versie, volgens hem was het niet kunnen aanbieden van een jaarcontract de reden dat de vrouw werd afgewezen. Toch oordeelde de CGB dat de werkgever onderscheid had gemaakt op grond van het geslacht van de sollicitante. Dit mag niet en dus kreeg de vrouw uiteindelijk gelijk.

Minder salaris
Het incident heeft geleid tot de campagne Flauwekulexcuus. Hiermee vraagt de Commissie Gelijke Behandeling niet alleen aandacht voor de discriminatie van zwangere vrouwen. Ook het achtergestelde salaris van vrouwen ten opzichte van mannen, 5-9 % minder loon in een gelijkwaardige functie, moet onder de aandacht vindt de CGB. Via flauwekulexcuus.nl kunnen vrouwen hun ervaringen achterlaten die zij hebben met discriminatie op de werkvloer.

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.