Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zutphen is vijfde gemeente met B-Status

De gemeente Zutphen is door de onderwijsinspectie aangesproken op het gebrekkige toezicht op de kinderopvang in 2015 en 2016. De gemeente is teruggezet naar status B.
Foto: AdobeStock

Dit meldt De Stentor. Wethouder Patricia Withagen zegt in de krant de tekortkomingen te betreuren, maar de constatering terecht te vinden. De gemeente tekent dan ook geen protest aan.

Handhaving

De tekortkomingen zijn gezien bij de handhaving van kwaliteit, onder andere bij het vierogenprincipe en de risico-inventarisatie. De gemeente krijgt de komende maanden om de tekortkomingen te herstellen. De onderwijsinspectie vindt dat als de GGD-inspecteurs onvoldoende kwaliteit constateerden, de gemeente daar onvoldoende adequaat op handhaafde.

Kwaliteit kinderopvang

Withagen benadrukt dat de B-status van de gemeente niks zegt over de kwaliteit van kinderopvang die door kinderopvangorganisaties geboden wordt. ‘De GGD ziet toe op de kwaliteit van de kinderopvang en daaruit is nooit gebleken dat er aanleiding tot zorg is.’

Verbeterafspraken

In totaal hebben vijf gemeenten nu een B status. Dat betekent dat zij hun wettelijke taken onvoldoende naleven, maar er wel voor openstaan om verbeterafspraken te maken en aan de gemaakte afspraken te voldoen. Dit najaar zijn vier gemeenten in de B-status beland: Achterkarspelen, Alphen aan den Rijn, Son en Breugel en nu dus ook Zutphen. De gemeente Nissewaard heeft al sinds juli 2016 een B-status. Er zijn geen gemeenten met een C-status. In dat geval worden gemeentelijke taken overgeheveld naar het Rijk.


Het toezicht op de kinderopvang gaat beter en er worden meer opvanglocaties geïnspecteerd. In een kwart van de gevallen adviseert de GGD de gemeente om tot handhaving over te gaan. Dit wordt echter niet altijd door de gemeente gehonoreerd. Dit blijkt uit het nieuwste landelijke rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.