Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgonderneming van het Jaar

Zorgonderneming van het Jaar

Tijdens het Jaarcongres Zorgmarkt is op donderdag 2 december 2010 KinderThuisZorg uitgeroepen tot de Zorgonderneming van het Jaar 2010. KinderThuisZorg voldeed volgens jurywoordvoerder Peter Hoppener (bestuursvoorzitter Sint Maartenskliniek) het beste aan alle gestelde criteria: betekenisvolle omvang, patiëntgeoriënteerd, efficiencyverhogend, innovatief en overdraagbaar.

KinderThuisZorg (KTZ) is vijf jaar geleden opgericht door Jochem Kasten en Jacqueline Kasten-Wiggers. Het doel van KTZ is het bieden van (thuis)zorg aan ernstig zieke kinderen en ondersteuning voor hun ouders. Het concept bestaat uit drie componenten: een kinderzorghotel (met een dagverblijffunctie en ook voor de ouders de mogelijkheid er te verblijven), een gastouderbureau (kinderverpleegkundigen bieden bij hen thuis zorg aan ernstig zieke kinderen) en thuiszorg (bij het zieke kind thuis). De kinderthuiszorg is HKZ-gecertificeerd. Het gastouderbureau is landelijk erkend. KTZ is inmiddels uitgegroeid tot een onderneming met circa 500 medewerkers, die voor 400 tot 500 kinderen zorgen.

Lobbywerk
Zo’n vijf jaar geleden merkte Kasten dat er niets geregeld was voor ernstig zieke kinderen die uit het ziekenhuis werden ontslagen maar wel continue deskundige verzorging nodig hadden. De ouders werden geacht dit zelf te doen. Zij zag ouders worstelen om dit te combineren met hun werk en de rest van hun gezin. Samen met haar man bedacht zij ‘op zolder’ het concept KTZ met de componenten thuiszorg, een gastouderbureau en een zorghotel. Dankzij intensief lobbywerk kreeg Kasten het voor elkaar dat voormalig staatssecretaris Bussemaker de commissie-Biks instelde om de zorg voor ernstig zieke kinderen beter te regelen. In 2011 valt KTZ nog onder de AWBZ, daarna geldt voor vier jaar bekostiging uit de Wet bijzondere medische verrichtingen (Wbmv). De jury heeft voor dat lobbywerk grote bewondering.

Inlevingsvermogen
De jury is gefascineerd door het inlevingsvermogen van Jacqueline Kasten, dat wellicht te danken is aan haar ervaringen als ambulanceverpleegkundige. Ze heeft oog voor detail in communicatieuitingen en doet er alles aan ouders en kinderen het naar hun zin te maken. Pluspunt is ook haar aandacht voor veiligheid. Ook prijst de jury het initiatief dat Kasten heeft genomen om een samenwerkingsverband aan te gaan met vier soortgelijke organisaties die door haar inspanningen dezelfde bekostiging krijgen als haar onderneming.

Prijs
De Zorgonderneming van het Jaar is een initiatief van Zorgmarkt. De prijs wordt toegekend aan een zorgproject dat hoog scoort op vijf criteria: betekenisvolle omvang, patiëntgeoriënteerd, efficiencyverhogend, innovatief en overdraagbaar.
(Bron: Zorgmarkt)

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft wel betrokken want ze blijft eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.