Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Zieke kinderen in opvang niet te voorkomen’

De kinderopvangbranche heeft gezondheidsmanagement hoog in het vaandel staan. Dit zegt de Brancheorganisatie Kinderopvang in een reactie op het RIVM-onderzoek naar ziekteverspreiding op het kinderdagverblijf. Er zijn programma's als de risico-inventarisatie, de hygiënecode voor kleine instellingen en veel protocollen en richtlijnen. Maar daar waar veel mensen bij elkaar komen, verspreiden ziektes zich nou eenmaal sneller.
'Zieke kinderen in opvang niet te voorkomen'
Foto: ANP

Het RIVM kwam naar buiten met een onderzoek naar ziekteverspreiding van kinderen op het kinderdagverblijf. De onderzoeker trekt stevige conclusies: kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan, zijn twee keer zo vaak ziek, moeten twee keer zo vaak naar het ziekenhuis en het kost de maatschappij ook nog eens geld.

Economische waarde

Brancheorganisatie Kinderopvang vindt de laatste conclusie niet helemaal terecht. Alle vormen van ziekten hebben voor de samenleving immers economische schade en die valt in het niet bij de economische waarde die kinderopvang biedt omdat alle ouders kunnen werken. Volgens de brancheorganisatie is het niet te voorkomen dat kinderen op de opvang ziek worden. Zij hebben immers nog weinig weerstand opgebouwd. Op plekken waar veel mensen bij elkaar komen, zoals het openbaar vervoer en scholen, is de kans op besmetting nu eenmaal groter.

RIVM-onderzoeker Enserink baseert zijn stevige conclusies op eigen onderzoek onder 100 kinderdagverblijven en 8500 gezinnen. Buikgriep is de meest voorkomende infectieziekte op het kinderdagverblijf. Kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan, zijn niet alleen vaker ziek, maar ook ernstiger ziek. Lees meer conclusies

Zieke kinderen weren

De RIVM-onderzoeker komt met enkele suggesties die vanwege wettelijke verplichtingen echter niet mogelijk zijn. Volgens de brancheorganisatie is het beleid van vrijwel alle kinderopvangorganisaties om zieke kinderen niet naar de opvang te laten komen of ouders te vragen om hun zieke kind zo snel mogelijk op te laten halen. Remko Enserink van het RIVM pleit voor het scheiden van zieke kinderen en het niet mixen van medewerkers, maar het is niet toegestaan om kinderen zomaar in een andere groep te plaatsen. Daarnaast beschikken kinderdagverblijven niet altijd over een extra groepsruimte.

Wildgroei keurmerken

Enserink (RIVM) is voorstander van een kwaliteitskeurmerk om te stimuleren dat er hygiënisch wordt gewerkt. Dat zou bijvoorbeeld deel kunnen uitmaken van een vignet Gezonde Kinderopvang dat momenteel wordt onderzocht, maar de Brancheorganisatie is geen voorstander van nóg een vignet. ‘Voorkomen moet worden dat er een wildgroei aan vignetten en keurmerken ontstaat waardoor ouders door de bomen het bos niet meer zien.’ Brancheorganisatie Kinderopvang werkt momenteel aan een kwaliteitskader dat moet uitmonden in een kwaliteitsmerk kinderopvang. Hierin zal ook aandacht zijn voor veilig en gezond werken.

Er is voldoende animo bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen voor een aanpak Gezonde Kinderopvang en een vignet. Hiermee kunnen kinderdagverblijven en peuterspeelzalen aantonen dat ze gezondheid hoog in het vaandel hebben staan. Voor scholen bestaan zo’n aanpak en vignet al langer. Lees meer

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Zaken zoals ‘braaksel gelijk op ruimen met een doekje met allesreiniger’ of ‘vaker reinigen met chloor’ lijken me echt open deuren… Net alsof braaksel naar bloemetjes ruikt en we dat eerst een uur lekker laten ruiken.
  Door dit soort voorbeelden of oplossingen te benoemen in een artikel maakt dat ik het niet serieus kan nemen…. Het lijkt me geen voorbeeld uit onze dagelijkse praktijk want ik weiger te geloven dat wij het enige ‘schone’ kinderdagverblijf zijn.

 3. @r.m.kroese – hoe schoner het huis vroeger was, hoe meer kans op allergieen later; dat geldt niet alleen voor de voormalig DDR maar overal. Structureel wantrouwen tegenover de kinderopvangsector in het algemeen? Zeker niet, daarvoor kom ik te veel oprecht goede aanbieders tegen.
  Waar ik wel vraagtekens bij heb – ook bij dit epidemische onderwerp – is de (ten opzichte van kids en leidster) almaar verslechterende leidster-kindverhouding, de kortzichtigheid ten aanzien van kinderopvang bij de huidige regering en de soms doorgeschoten grootschaligheid van sommige aanbieders.

 4. Meneer Poerink. U neemt het broodje aap wel bijzonder gemakkelijk in de mond. Dat past natuurlijk naadloos bij uw structurele wantrouwen jegens de kinderopvangsector. Als u echt zo benieuwd bent naar de
  correlatie tussen hygiene en het aantal ziektegevallen, kijk dan eens naar dat bekende onderzoek bij onze oosterburen uit de jaren negentig. Een aantal jaren na de val van de Muur, heeft men kinderen in de voormalige DDR -waar de hygiene standaarden overigens nog een stuk slechter waren dan in de kinderopvangsector in Nederland nu- en kinderen in de voormalige BRD onderzocht. Daaruit bleek dat doorgeschoten hygiene eisen later leiden tot meer allergieen en in het algemeen minder weerstand bij een griep epidemie. En dan hebben we het nog niet eens over slechte voeding thuis, fijnstof, te weinig beweging, ongezonde levensstijl van ouders etc. Wat een kul´onderzoek´ van het RIVM.

 5. @Ewoud Poerink: ik heb de onderzoeker zowel op radio als tv horen verklaren dat voor ernstige buikgriep inderdaad geen weerstand wordt opgebouwd. Andere infectieziekten waren niet onderzocht en en daar kon hij geen uitspraak over doen.
  Het is geen broodje aap-verhaal dat kinderen weerstand opdoen op de crèche als het gaat om griep- en verkoudheidvirussen; het is meerdermalen aangetoond.

 6. Dit soort onderzoeken zijn te kort door de bocht, doe het zelfde onderzoek op scholen bij kinderen die niet op de kinderopvang hebben gezeten. Hoogst waarschijnlijk zijn die kinderen net zo vaak of vaker ziek, daarbij komt nog als ouder(s) gelijktijdig ziek zijn, hoe gezond was hun voeding, want daar mankeert ook vaak het e.e.a. aan bij buikgriep. Laat kinderen veel meer buiten spelen dan kunnen ze ook meer weerstand opbouwen.

 7. Dit soort onderzoeken moet men niet zomaar wegwuiven (@youri) maar ter harte nemen. Interessant is dat m.n. grotere opvanglocaties vatbaar zijn voor epidemische risico’s en dat veel schuiven met personeel grotere gezondheidsrisico’s met zich meeneemt. Ik ben wel benieuwd naar de correlatie tussen omvang opvanglocatie en aantal ziektegevallen.
  Meest opvallende inzicht is m.i. dat vaak ziek zijn op jonge leieftijd NIET tot een hogere weerstand op latere weerstand leidt. Op de werkvloer wordt soms gesteld dat dit wel het geval zou zijn. Dat broodje aap kan nu niet meer verkocht worden (zodat ouders zich meer bewust kunnen worden van risico’s).

 8. Ik vind niet dat de branche op elk onderzoekje moet reageren… Daarmee neem je de onderzoeker te serieus. In dit geval niet terecht. Deze onderzoeker heeft nul kennis vh de regelgeving en werk in de praktijk.. Dat blijkt wel aan zijn oplossingen (Welke ook enigszins knullig op mij overkomen..) ‘Medewerkers mogen zich niet verplaatsen per groep.. ‘ Dus plassen en pauze houden in de kantine is niet toegestaan (men zou dan wel eens eea kunnen overbrengen). Grote KUL!! Het gaat niet om ebola oid… Het gaat om buikgriep notabene.. !! De R zit in de maand: dat zei mijn oma altijd.. Klaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.