Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winnaars Groene Giraf 2013 bekend

Drie kinderopvanglocaties/organisaties krijgen de duurzaamheidsprijs De Groene Giraf uitgereikt. Dit zijn ondernemingen die aandacht hebben voor het milieu en dit op allerlei manieren in de praktijk brengen. Bijvoorbeeld door duurzaam in te kopen, te letten op energie, afval en watergebruik, door te investeren in biologische voeding en natuurlijke producten en door bewust duurzaam gedrag te stimuleren.
Winnaars Groene Giraf 2013 bekend
Foto: ANP Photo

De prijswinnaars zijn in drie categorieën benoemd. In de categorie Beste duurzame nieuwkomer, won Ons Kindercentrum, locatie De Molen in Culemburg de prijs. Deze locatie is pas in september van dit jaar geopend, maar loopt nu al erg goed. ‘Ons Kindercentrum’ won al eens eerder een Groene Giraf als organisatie. Nu heeft ook een locatie de prijs gewonnen. Volgens het juryrapport scoort De Molen goed omdat er o.a. veel wordt samengewerkt met sociale partijen in de wijk en er veel wordt gedaan aan bewustwording. Groenten die de kinderen in de tuin verbouwen, worden ’s middags door de kinderen bereid in de woonkeuken.

Bso

Normaal gesproken is er ook een categorie duurzame bso’s, maar ‘zowel het aantal als de kwaliteit van de inzendingen bleef achter in vergelijking tot andere jaren’, meldde initiatiefneemster Ilse Vlaming bij de bekendmaking van de genomineerde organisaties/locaties. Daartegenover staat dat er in de categorie duurzame nieuwkomers veel bso’s zijn aangemeld. Deze categorie is bedoeld voor organisaties die na januari 2012 zijn geopend.

Kinderdagverblijven

In de categorie Kinderdagverblijven won kinderdagverblijf Dromelot uit Amsterdam een Groene Giraf. Dit in het Vondelpark gelegen kinderdagverblijf valt op vanwege de duurzame inkoop, speelmateriaal van hergebruikte onderdelen en vanwege de  werkgroep Duurzaamheid. Hierin nemen ouders hun kinderdagverblijf onder de loep en doen voorstellen om de impact van de bedrijfsvoering zo laag mogelijk te krijgen.

Grote kinderopvangorganisaties

In de laatste categorie ‘Grote kinderopvangorganisaties’ won Trias Kinderopvang uit Sassenheim een Groene Giraf. Deze middelgrote kinderopvangorganisatie met tien locaties zorgt voor veel betrokkenheid bij het thema duurzaamheid. Via het pedagogisch beleid, website, posters in de hal en mondeling worden ouders, kinderen en medewerkers betrokken bij het thema. Op de locaties worden ruilbeurzen georganiseerd voor speelgoed of Repair Cafés waar ouders en kinderen samen speelgoed en spullen herstellen.

Betere wereld

De Groene Giraf is uitgereikt tijdens het evenement Grip op Kwaliteit van Ruimte-OK. Volgens initiatiefneemster van de prijs Ilse Vlaming is het ‘lovenswaardig dat er in deze economisch barre tijden ondernemers zijn die hun nek uitsteken voor een betere wereld’.  In totaal ontving De Groene Giraf 91 aanmeldingen en nog veel meer downloads van de Groene checklist.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.