Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wetsvoorstel om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren ingediend

D66-Kamerlid Rens Raemakers heeft het wetsvoorstel ingediend waardoor kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen moeten kunnen weigeren. 'Zo kunnen ouders die hun kinderen wel willen inenten hun baby's en peuters met een gerust hart naar de opvang brengen.'
iStock

Het wetsvoorstel van D66 kan nog altijd rekenen op een Kamermeerderheid want behalve D66 zijn VVD, CDA, PvdA en SP voorstander van het kunnen weigeren van kinderen die niet zijn gevaccineerd in de kinderopvang. D66 opperde eerder al om het wetsvoorstel in te gaan dienen, maar nu is het dan ook daadwerkelijk gebeurd.

Snel en haalbaar

Volgens Raemakers is zijn voorstel een snelle en haalbare manier om iets te doen tegen de anti-vaxx-trend. ‘Het zorgt ook voor bewustwording onder ouders, zodat duidelijk is hoe de politiek er tegenover staat en hoe belangrijk vaccineren is.’ In de kinderopvang is vrij veel kritiek geuit dat de kinderopvang wordt gebruikt als politieke arena in deze discussie. Gjalt Jellesma van BOinK vindt dat de overheid veel eerder al had moeten gaan staan voor het goede vaccinatieprogramma dat Nederland heeft. De vaccinatiegraad loopt immers al langer terug. ‘Nu wordt dit maatschappelijke probleem in de arena van de kinderopvang uitgevochten. Kinderopvangorganisaties vinden het niet fijn om kinderen om wat voor reden dan ook te moeten weigeren.’

Tweedeling

Er komt meer kritiek op de manier waarop deze partijen dit probleem nu willen gaan oplossen. Roland Pierik, rechtsfilosoof aan de UvA en lid van de vaccinatiecommissie van de Gezondheidsraad, zegt tegen Nieuwsuur: ‘De politiek moet dit oplossen en niet de kinderdagverblijven. Met dit plan leg je het probleem bij de opvang neer.’ Hij is bang dat er een tweedeling gaat ontstaan in het kinderopvangaanbod met een deel waar alle wel-gevaccineerde kinderen naartoe gaan en een deel voor de kinderen van anti-vaxxers. Hij vindt dit erg problematisch.

Mazelenuitbraak

Liever zag Pierik dan ook dat kinderen die niet-gevaccineerd zijn helemaal niet meer welkom zijn in de kinderopvang. In een opiniestuk in de Volkskrant schreef hij, samen met hoogleraar filosofie Marcel Verweij ‘Dempen we de put voordat het kalf verdronken is? Zolang de trend van de langzaam maar zeker afnemende vaccinatiegraad niet wordt gekeerd, is het niet de vraag of mazelen ergens in Nederland gaat uitbreken, maar wanneer en waar.’

Over de streep trekken

‘Het gaat bij deze maatregel niet alleen om het verhogen van de vaccinatiegraad op het kinderdagverblijf, maar vooral om die van de populatie als geheel. Deze maatregel zal ouders met weinig doorleefde bezwaren die wel van de kinderopvang gebruik willen maken, makkelijker over de streep trekken om toch te vaccineren.’ Want dat is volgens Pierik de belangrijkste groep waar een maatregel zich op moet richten: ouders die denken dat de vaccinatiegraad hoog genoeg is en denken het daarom zelf niet te hoeven doen.

Terwijl in de ons omringende landen de vaccinatiegraad al eerder terugliep en regeringen de noodklok luidden, gingen we in Nederland op dezelfde voet door. Nu de vaccinatiegraad ook in Nederland hard terugloopt, zoekt de regering naar een snelle oplossing. De kinderopvang moet hierin een hoofdrol gaan spelen. Is dit terecht?

1 REACTIE

  1. Nee niet terecht. De politiek mag zich hier helemaal niet mee bemoeien. Het is een mensenrecht medische behandelingen te mogen weigeren. Ook kennen wij gelukkig nog zoiets als de privacywetgeving die hier met voeten wordt getreden. Wie onderzoek doet weet dat dit gaat over de toenemende druk van de farmaceutische industrie die bakken met geld verdient aan vaccins. Over lobbyisten. Over fraude met wetenschappelijke gegevens, ghostwriters en grote sommen geld die door pro-vaxxers worden neergelegd (Bill Gates voorop). Nu steeds meer hoog opgeleide mensen weigeren wordt de druk opgevoerd. We gaan Australië achterna als het zo doorgaat. De niet aflatende propaganda in de media laat geen enkele ruimte voor een weerwoord van anti-vaxxers en/of een groener vaccinatiebeleid. Ook hier op kinderopvangtotaal. Anti-vaxxers waren in de meeste gevallen ooit pro-vax en hebben gezien wat vaccinaties met hun kind gedaan hebben. Niemand neemt verantwoordelijkheid voor deze vaccinatieschade want toon het maar eens aan, het is moeilijk vechten tegen een miljardenindustrie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.