Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Vve werkt niet, hoe nu verder?

De conclusie dat voor- en vroegschoolse educatie geen enkel effect heeft gehad op de ontwikkeling van kinderen, hoeft medewerkers in de kinderopvang niet moedeloos te maken. Volgens Gjalt Jellesma van oudervereniging BOinK staat buiten kijf dat kinderopvang deze groep kinderen kan en moet ondersteunen. Alleen dan niet op de manier waarop het nu gebeurt.
'Het geld dat nu voor de groep kinderen met een (taal)achterstand wordt ingezet is hard nodig
'Het geld dat nu voor de groep kinderen met een (taal)achterstand wordt ingezet is hard nodig

De Brandpunt-reportage over het ontbreken van effect van vve was stellig. Net als de conclusie: vve in de huidige vorm mag niet langer bestaan. Gjalt Jellesma is met BOinK de opdrachtgever voor het onderzoek. Hij staat nog steeds achter de inhoud van de reportage, maar zag ook dat de nuance hier en daar ontbrak. ‘Het blijft voor kinderen, met en voor achterstanden, van meerwaarde dat zij naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf gaan. Zij worden opgevangen door medewerkers die met hart en ziel met deze kinderen werken. Juist daarom is het van belang dat pm’ers beter in staat worden gesteld om kinderen het maximale mee te geven.’

Geïntegreerd aanbod

Want dat er iets moet veranderen in het vve-beleid in Nederland, staat als een paal boven water. Echt verrassend noemt Jellesma de uitkomst van het onderzoek van hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink niet. De hoogleraar legde alle onderzoeken naar vve op een rij en ontdekte dat de ontwikkeling van kinderen niet verbetert door vve zoals dat nu in Nederland wordt aangeboden. Jellesma: ‘Al meer dan tien jaar pleit BOinK voor een geïntegreerd aanbod voor jonge kinderen omdat vve-beleid dan misschien wel effect heeft.’ Dat er na al die jaren nog maar een paar lichtpuntjes zijn, is onacceptabel, vindt hij. Het geld dat nu voor de groep kinderen met een (taal)achterstand wordt ingezet is hard nodig, maar moet anders worden ingezet.

Kinderen gaan er niet op vooruit in hun taal- reken- en sociale vaardigheden. ‘Vve is gebouwd op drijfzand.’ Lees meer over de conclusies na het onderzoek van Ruben Fukkink >>

Claim onderwijs

Jellesma benadrukt dat deze conclusie ook laat zien dat de kinderopvang absoluut niet onder doet voor voorscholen waar de gesubsidieerde vve-programma’s worden aangeboden. ‘Het claimen van kinderopvang door het onderwijs, waar voorscholen vaak deel van uitmaken, wordt op geen enkele wijze door de uitkomsten van deze onderzoeken ondersteund.’

Voorstel vve-beleid

Ter ere van het 20-jarige bestaan van BOinK organiseert de belangenvereniging zaterdag 7 november een minicongres waarop het onderzoek van Ruben Fukkink wordt gepresenteerd en overhandigd aan SER-voorzitter Marriette Hamer. De SER is op verzoek van de regering bezig met het opstellen van een advies over de vormgeving van de voorschoolse periode. ‘Dit rapport komt dus precies op tijd’, aldus Jellesma. BOinK zal tijdens het minicongres een voorstel doen over hoe het vve-beleid wel uitgevoerd moet worden.

8 REACTIES

 1. Het gaat niet om het feit dat het VVE programma faalt en dat misschien het IKC (de 0 groep) het beter gaat doen. Het gaat om het idee op zich dat faalt. Namelijk dat je prestatie eisen aan kinderen moet en kan stellen waar ze in hun ontwikkeling helemaal nog niet aan toe zijn. Het brein is nog helemaal niet instaat om op die leeftijd zulke verbanden te leggen. Denk aan normen en waarden, sociaal gedrag of het leren van rekenen en tellen. Natuurlijk kan je kinderen tot 10 laten tellen maar dat houd niet in dat ze ook weten en begrijpen wat dat is en inhoud. Kunstjes leren kunnen we allemaal en inderdaad ook op die leeftijd al. Daarnaast is er niemand meer die nadenkt over wat het met kinderen doet en wordt er alleen nog maar gekeken naar het eindresultaat. En wat als kinderen dat eindresultaat niet halen? Dan worden ze afgerekend en bestempeld als een kind met een achterstand. Het veroorzaakt vaak zoveel faal ervaringen voor kinderen dat ze alleen al daarom op latere leeftijd vast lopen. Met onzekerheid en faalangst en misschien zelfs wel een negatief zelfbeeld.
  Nee beste mensen laat kinderen gewoon kind zijn op een dagverblijf of peuterspeelzaal. Waar ze door eigen ervaringen, zelf uitproberen en ontdekken en met het goede voorbeeld(zonder het ze op te leggen) toch echt het beste en het meeste leren.

 2. Lees alle reacties
 3. Waarom wordt er iedere keer zo snel een negatief nieuw besluit genomen in de kinderopvang. Het VVE thema werken moest verplicht en zo snel mogelijk overal ingevoerd worden en nu bereiken we er weer niets mee? Juist in mijn ervaring werkt het wel heel erg positief en stimulerend voor de ontwikkeling van de kinderen. Wel is mijn ervaring dat de uitvoering van het VVE thema aanbieden bepalend is in het kunnen behalen van ontwikkelingsvooruitgang bij een kind. Hoe pak je de VVE op? Hoe werk je met thema's? Waar kijken de PM-ers in de uitvoering naar? Weten de PM_ers de behoeften van ieder kind uit hun groep? Welk thema bieden zij aan? Stemmen zij het thema af op de kinderen in de groep en de behoeftes van de kinderen? Enz. enz. enz.
  Daar liggen nog zo enorm veel kansen en verbeterpunten in.
  Investeer daar een keer in, investeer in het coachen en begeleiden van de PMers bij het VVE thema werken. Zodat zij plezier ervaren in hun werk in plaats van steeds moedelozer worden en niet meer gemotiveerd raken om een cursus te gaan volgen, want hey over twee jaar was het toch weer een verkeerd idee wat toch weer niet het verwachte en gewenste effect had!! Stop daar eens mee!!!
  Jammer dit! Echt jammer.

 4. Waarom werkt het niet ?
  Wat kan wel werken?
  VVE staat nog relatief in de kinderschoenen en heeft nogal wat te verbeteren, blijkt ook uit inspectierapporten van het ministerie.
  Ik denk dat de kwaliteit van leidsters, integratie, de educatieve doorgaande lijn met basisscholen effect sorteert . En niet te vergeten de samenhang tussen voorschool en groep 3.
  Niet het programma is doorslaggevend en zeker niet segregatie.
  Tijd om ons te bezinnen op wat wel werkt.

 5. Niet het eerste onderzoek dat concludeert dat het niet uit maakt hoe hard je aan de kinderen trekt en duwt; ze leren wat ze leren, en tegen de tijd dat ze gaan studeren… weten ze wat ze weten.
  En als het niet uit maakt blijft er nog maar één ding over: zorgen dat het leuk is, daar hebben de kinderen veel meer aan.

 6. Annelies Zoomers, SKOS Haarlem
  Het is inderdaad ontmoedigend en staat haaks op het promotieonderzoek van Annita de Haan (28-102-15) waarin een aantal aanbevelingen waarmee VVE wel effectief blijkt: kleine, gemengde groepen met doorlopende coaching van PM-ers.
  Al eerder heb ik aan meneer Fukking gevraagd of het niet zinvoller zou zijn om te onderzoeken wat de verklaring is dat in het buitenland wel positieve resultaten van VVE gemeten worden en in Nederland niet: wat doen wij anders en wat zouden we kunnen verbeteren . Echter in zo'n onderzoek was hij niet geïnteresseerd.
  In onze organisatie zie ik een behoorlijke verbeterslag in het professioneel pedagogisch handelen op de groep sinds we met behulp van de middelen uit het Bestuursakkoord meer kunnen investeren in hoe VVE aangeboden wordt.

 7. Ik den k dat kinderen heel veel leren in de opvang. Vooral op sociaal, emotioneel gebied. Kleine kinderen hebben al hun energie nodig om hun beweging onder controle te krijgen. Taal en reken zijn niet zaligmakend. Veel zelf zingen helpt enorm voor de taalontwikkeling

 8. Ik denk dat een VVE-programma, zoals KiKi, welk werkt in de gastouderopvang. Dat is namelijk kleinschalig, individueel of 1-op- 1. Daar kan het kind steeds met dezelfde gastouder aan het werk. Het is ook voornamelijk gericht op de peuter/kleuterleeftijd.
  Ook kinderen met een beperking hebben er baat bij in de gastouderopvang.

 9. Wat een teleurstellende berichtgeving, maar de uitkomst komt niet geheel onverwachts. Ik werkzaam als Gastouder merk daar integendeel niets van, Ik zie de kinderen enorm groeien in hun ontwikkeling, mede ook dankzij een VVE programma. Er veel aandacht voor communicatie, creativiteit en het stimuleren van interacties. Jammer dat het werken met een VVE programma nu in een minder positief daglicht staat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.